”Foglossningen var ett snett bäcken”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-26

Gabriellas smärta försvann hos naprapaten

När Gabriella Bader var gravid i tionde veckan fick hon jätteont i ryggen och bäckenet. Hon hade svårt att gå och sitta.

”Foglossning”, sa barnmorskan. ”Det kommer att vara så här nu.”

Men Gabriella gick till en naprapat – och blev bra på 30 minuter.

Gabriellas smärta försvann efter en halvtimme hos naprapaten.

Plötsligt högg det bara till i ryggen och bäckenet. Gabriella var på väg hem i bilen. Hon var gravid i tionde veckan och fortfarande föräldraledig med sin ett-åring Alexander, som satt i baksätet. Hon hade inte gjort något särskilt, bara hälsat på en kompis.

– Helt plötsligt gjorde höger ben jätteont och låste sig. Jag fattade ingenting.

Hon lyckades köra hem. Men smärtan försvann inte, tvärtom.

– Det gjorde så ont att jag grät på kvällen. Hela högra sidan låste sig, säger Gabriella och berättar att hon tog värktabletter för att inte bli helt orörlig.

En naprapat kontaktades

Vi sitter i hennes kök. Hon bjuder på kaffe och kakor. På golvet intill ligger Izabell och leker jollrande i ett babygym.

– Där ligger den skyldige, säger Gabriella med ett skratt och rör sig lätt och smidigt medan hon dukar fram koppar och fat.

Men skrattade gjorde hon inte då.

Hon ringde sin barnmorska och fick beskedet direkt på telefon:

– ’Ja, det låter som du har foglossning. Tyvärr blir det inte bättre’, berättar Gabriella. Men det var bra att hon var ärlig, så att jag visste vad jag skulle ställa in mig på.

Barnmorskan förmedlade en kontakt till en sjukgymnast. Men någon doktor behövde inte Gabriella träffa, det var ju inget fel på barnet.

”Som ett trolleri”

I samma veva fick hon tips från en av sin mammas väninnor om en naprapat som hade specialiserat sig på foglossning. Gabriella ringde och fick en tid. Hon var beredd att prova allt som kunde hjälpa henne.

Smärtan var så stark att hon ­hade svårt att göra enkla vardagssaker som att handla. Bara att sitta var svårt. Att köra bil vågade hon ­inte, i fall högerbenet helt skulle ­låsa sig igen.

På kvällarna var hon helt slut.

– Det gjorde så ont att jag sa att jag aldrig ville bli gravid igen.

Dessutom hade hon bokat en resa till sin syster i Genua i Italien. Hon visste att det skulle bli väldigt mycket att bära, men hon hade ändå bestämt sig för att åka.

– Jag skulle ha tagit värktabletter och gråtit – men åkt.

Efter två veckor fick hon komma till naprapaten. Där fick hon ta av sig i underkläder.

– ’Du har ju snett bäcken!’ sa hon direkt.

Sedan fick hon lägga sig på mage medan naprapaten klämde på muskler som Gabriella inte visste fanns.

– Det gjorde svinont! Det ilade ändå ut i tårna och in mot bäckenet och magen.

Efter trettio minuters behandling var hon klar.

– Jag märkte skillnad på en gång. Jag blev nästan religiös. Någon klämde och tryckte på mig i en halvtimme – och så försvann smärtan. Det var som trolleri.

Plötsligt kunde hon åka till ­Italien – utan att gråta av smärta.

Foglossning – på riktigt

Visserligen kom besvären tillbaka efter några veckor, särskilt när hon bar tungt. Men hon gick till naprapaten en gång i månaden. Och varje gång försvann besvären på nytt.

Ändå tills hon var i åttonde månaden. Då fick hon foglossning – på riktigt.

– Jag kände att jag hade ont på ett annat sätt. Då hjälpte heller inte behandlingen. Men den riktiga foglossningen var inte alls lika smärtsam som det sneda bäckenet.

Hon är inte bitter på att hon först fick diagnosen foglossning, men hade hon gått i månader innan hon fått hjälp hade läget varit ett annat.

– Då hade jag nog varit arg. Men nu blev det ändå en bra graviditet.

"Vi trycker och masserar bort smärtan"

Naprapatvärkstan har specialiserat sig på att ta hand om gravida med ryggbesvär och har ett samarbete med mödravårdscentralen Mama Mia i Stockholm.

Vad är det man lider av – egentligen?

– Vanliga ryggbesvär, som smärta och stelhet i ländrygg och bäckenregionen, och spänningar i sätesmuskulaturen, säger Helene Hultholm, legitimerad naprapat på Naprapatvärkstan.

Varför får man ont i ryggen när man är gravid?

– Ofta beror det på ändrad tyngdpunkt under graviditeten. Detta gör att man rör sig annorlunda och riskerar att snedbelasta kroppen. Sedan blir muskulaturen i bäckenet också påverkad av graviditetshormoner så att den blir försvagad och uttänjd.

Hur känner man skillnad mellan foglossning och vanliga ryggbesvär?

– Det är inte så lätt att känna själv. Man behöver undersöka sig hos en läkare eller prova att gå till en naprapat. Många har både foglossning och en ond rygg. De kan bli bättre genom att bli av med det ryggonda, men de blir förstås inte helt bra.

Vad gör ni?

– Vi använder oss av akupunktur, pressur – vi trycker och masserar triggerpunkter, ett slags muskelknutor – och ibland använder vi även massage. Finns det låsningar högre upp i bröstryggen kan vi manipulera lederna, men vi manipulerar inte bäckenet eller ländryggen, som kan bli överrörliga under foglossningen.

Finns det några risker?

– Nej, inte om man låter bli att manipulera bäckenet.

Kan ni hjälpa alla?

– Har man riktig foglossning utan några andra ryggbesvär, är det tyvärr lite vi kan göra.

Följ ämnen i artikeln