Forskare har lyckats lösa hudens gåta

Uppdaterad 2012-06-04 | Publicerad 2012-06-01

En forskargrupp vid Karolinska Universitetssjukhuset har lyckats beskriva hur huden är organiserad och fungerar på molekylnivå. Genombrottet innebär att man bättre kan förstå vad som är fel vid olika hudsjukdomar. Det öppnar även upp för möjligheten att kunna ge läkemedel direkt via huden.

Lars Norlén, docent vid Karolinska Institutet och specialist i dermatologi vid Hudkliniken Karolinska Universitetssjukhuset.

Hudens yttersta lager, hornlagret, är en barriär som fyller två funktioner: dels hindrar den att vatten tar sig ut ur huden och torkar ut kroppen, dels hindrar den att saker tar sig in i huden. Det man nu lyckats lista ut är hur barriären fungerar på molekylnivå, och det är ett genombrott för forskningen.

– Det här har varit en dröm sedan 40-talet. Tidigare har man inte haft möjlighet att studera hur man kan ge läkemedel via huden, eftersom man inte vetat hur hudens barriär sett ut, säger Lars Norlén, Lars Norlén, docent vid Karolinska Institutet och specialist i dermatologi vid Hudkliniken Karolinska Universitetssjukhuset, som ägnat 22 år till att forska om detta.

Många fördelar

Enligt Lars Norlén finns det många fördelar med att direkt kunna ge läkemedel genom huden. Sväljer man en tablett tar den sig först till tarmen, där den tas upp av tarmslemhinnan för att sedan gå via levern ut i kroppen. Mycket av läkemedlet hinner brytas ner på vägen, och det är svårt att kontrollera hur hög dos som faktiskt tar sig ut i blodet.

– När man tar en tablett kan det variera väldigt mycket mellan individer vilken koncentration blodet får. Det är ett stort problem då biverkningar till stor del beror på att man har fel koncentration av läkemedel i blodet.

Ger man i stället läkemedel via huden går det direkt ut i blodet utan att först passera tarmen och levern och därför blir koncentrationen lättare att kontrollera. Av de tusentals läkemedel som finns i dag har bara ett fåtal lyckats ta sig genom huden, några smärtstillande salvor och även nikotinplåster.

– Just nikotin har optimala molekyler som kan gå igenom huden, men 99 procent av alla läkemedel har inte det, säger Lars Norlén.

Förståelse för hudsjukdomar

Att de kunnat lösa hudens gåta gör också att man kan studera och förstå hur olika hudsjukdomar fungerar, och i förlängningen också kunna rätta till det som är fel.

– De flesta hudsjukdomar, exempelvis eksem och psoriasis, gör att huden får en störd barriärfunktion. Problemet är att ingen tidigare vetat vad som är fel eftersom man inte vetat hur en normal hud ser ut. Vi har inte haft en normal referens att jämföra med. Nu hoppas jag att man ska kunna att kunna ta reda på vad som gått fel och kunna rätta till det, säger Lars Norlén.

Det går dock inte att säga när denna typ av läkemedel skulle kunna finnas på marknaden.

– Det kan vara allt från nästa år till aldrig, det beror helt på. Min erfarenhet säger att allt som ska utvecklas tar tid. Problemet är nu att få pengar till att göra fler studier, säger Lars Norlén.

Följ ämnen i artikeln