Brun brunare brunast

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-28

Aftonbladet ger dig den ultimata solskyddsguiden

Sola smart så slipper du bränna dig.

Aftonbladet ger dig den ultimata solskyddsguiden.

Sola gärna – men sola säkert.

Det låter som en slogan från 80-talet, men det är det inte. Lagom till den här sommaren har nämligen flera organisationer och myndigheter i EU slagit sina kloka huvuden ihop för att skapa solskydd som hjälper oss att sola med gott samvete. Ny märkning av solskydden har nu lanserats i hela Europa.

– Det ska vara lätt att förstå märkningarna och vad solskyddet innebär. Lågt skydd, medium, högt, eller extra högt skydd, säger Christina Mattsson, direktör och utbildningsansvarig på Kemisk- Tekniska leverantörsförbundet, KTF.

Har blivit klokare

Det har gått många solsemestrar sedan man såg ynglingar i 20-årsåldern med en bergsprängare på vänster sida om badhandduken och en dunk olivolja på andra sidan. Vi skandinaviska soldyrkare, har blivit klokare. Och trots att hudcancern malignt melanom ökar i Sverige överlever fler och fler sjukdomen som i många fall lagts till grunden i ett oförsiktigt solande för tjugo, trettio år sedan.

– I dag måste ett solskyddsmedel innehålla både skydd mot UVA- och UVB strålning, det har varit lite si och så med det innan, säger Christina Mattsson som också berättar att begreppet ”sun block” inte får finnas som beteckning i Europa längre eftersom ett totalt skydd på kemisk väg inte kan garanteras. För att uppnå det är det kläder och total skugga som gäller.

18 procent använder aldrig solskydd

– Svenskar älskar solen. Sedan 60-talet har vi åkt på chartersemestrar till solen och allt är inte av ondo, vi behöver exponera oss för solen för att få i oss tillräckligt med D-vitamin, men få vet hur de ska umgås med solen, det visar flera undersökningar, berättar Christina Mattsson i samband med ett seminarium om svenskarnas solvanor som KTF initierat.

Vi svenskar har blivit bättre på att skydda våra barn, men när det gäller oss själva kunde det vara bättre. I en marknadsundersökning som KTF gjort om svenskarnas solvanor och attityder, visar att 18 procent inte använder solskydd alls.

– Bara tre av tio uppger att de använder solskyddskräm när de solar i Sverige. Däremot är siffran bättre när vi åker utomlands. Då är det sju av tio som skyddar sig, sammanfattar hon.

Så hittar du rätt solskydd

Tänk igenom det här innan du ger dig ut i solgasset

1. Behövs fler skydd?

Oftast är huden i ansiktet känsligare och behöver mer skydd.

2. Din hudtyp?

Är du ljus, känslig, mörk? Hur reagerar du på UV-strålning?

3.Tid på dygnet?

Mellan 11.00 –15.00 är strålarna som starkast.

4. Situation?

Var ska du befinna dig? Mer i poolen än under parasollet?

Två olika typer av solskydd

1. Fysikaliska filter, eller partikelfilter, lägger sig på huden och reflekterar solstrålarna (titandioxid heter ämnet). Enligt nuvarande EU-regler får max 25 procent av solskyddet i en solkräm utgöras av titandioxid.

Zinkoxid är ett ämne som kan finnas i utländska produkter men som är stoppat i Sverige och utreds av Läkemedelsverket efter larm från Naturskyddsföreningen.

2. Kemiskt filter absorberar solstrålarna och eliminerar dem i huden. Dessa utsöndras sedan med urinen. Exempel på kemiskt filter är oxybenzone, benzophenone och PABA.