Kornbröd eller hjärndöd

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-05

Fel limpa till frukost gör dig dummare

MALMÖ. Ät korn – bli smart.

Rätt sädesslag i frukostbrödet förbättrar arbetsminnet och uppfattningsförmågan.

Fel kost gör däremot att du blir dummare.

Mentalbröd Doktoranden Anne Nilssons tester i Lund visar att den som äter korn håller sig alert i skallen. Däremot blir de som äter ljust bröd sega som degar.

– Försökspersoner som åt bröd med omalt korn presterade mycket bättre vid mentala tester, säger doktoranden Anne Nilsson vid Lunds tekniska högskola.

I sin doktorsavhandling i industriell näringslära och livsmedelskemi har Anne Nilsson experimenterat med korn i frukostbrödet.

– Det ska vara så mycket hela korn som möjligt i brödet. Det fungerar också att klippa sönder dem, men det får inte vara mjöl. Är kornet malt har det inte samma effekt, säger hon.

Bra för blodsockret

Kornets främsta effekt är att det håller blodsockret i schack hela dagen. Försökspersoner som åt mycket hela korn till frukost höll blodsockret på en jämn nivå tio timmar senare.

Korn vässar intellektet

– Vi har även prövat att använda råg i brödet. Det sänker också blodsockerhalten, men har inte riktigt samma positiva effekter som korn.

– Vid våra mentala tester visade det sig att försöksgruppen som åt mycket hela korn till frukost presterade bättre 1,5–3 timmar efter måltiden, medan det gick sämre för dem som ätit ljust bröd.

Något renodlat bröd efter Anne Nilssons recept finns inte i handeln i dag. Det närmaste man kan komma enligt henne är danskt rågbröd.

– Mina rön går nu vidare till industrin som får utveckla ett bra kornbröd.