Fetmaoperationer ökar risken för alkoholmissbruk

Publicerad 2011-08-25

Viktopererade riskerar bli alkoholister. Det framgår av en ny svensk studie där man upptäckt att de som gjort en gastric bypass får starkare kickar av att dricka än före operationen.

Gastric bypass går ut på att  koppla bort magsäck och tolvfingertarm så att maten går direkt ner i tunntarmen. Metoden är idag den vanligaste typen av fetmaoperation. Hela 95 procent av de kliniker som utför fetmaoperationer i Sverige väljer numera gastric bypass.

I takt med att operationen blivit vanligare har missbruksmottagningarna sett en ny grupp dyka upp: personer som fetmaopererats.

Kroppen tar upp alkohol snabbare

För att reda ut om det är ingreppet i sig som ökar risken för missbruk har svenska läkare följt samtliga 12 000 personer som opererades för övervikt mellan 1980 och 2006. Hälften gjorde så kallad restriktiv kirurgi, där magsäcken snörs åt med ett band. Hälften gjorde gastric bypass.

Dessa jämfördes sedan med 120 000 kontrollpersoner ur normalbefolkningen.

Före operationen var risken för alkoholmissbruk högre hos samtliga som skulle viktopereras jämfört med övriga befolkningen. Efter ingreppet var däremot risken dubbelt så hög i gruppen som opererats med gastric bypass jämfört med gruppen som fått restriktiv kirurgi.

– Vår slutsats är att gastric bypass-operationerna ökar risken för alkoholmissbruk. Det är nog inte så att operationen gör en till missbrukare, men om man haft en problematik tidigare bör man känna till vilka effekter operationen kan ha, säger Magdalena Plecka Östlund i en intervju med Dagens Medicin.

Hon är specialistläkare vid kirurgkliniken på Södersjukhuset i Stockholm och en av forskarna bakom studien som presenteras på den pågående Kirurgveckan i Visby.

Orsaken tros vara att operationen gör att kroppen tar upp alkohol snabbare. När magsäcken kopplas bort försvinner tillgången till det enzym som som bryter ner alkoholen i magen. Det gör att koncentrationen av alkohol i blodet stiger snabbare och det tar längre tid att bli av med alkoholen.

– För de flesta som opereras går det bra. Men som läkare måste vi bli bättre på att berätta för patienterna om att det finns en sådan risk och vara mer på vår vakt för att upptäcka missbruk, säger hon till Dagens Medicin.

Caroline Hougner