Framgång för cancerforskningen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-16

Den genetiska koden kartlagd för hud- och lungcancer

Forskare har lyckats kartlägga den gentiska koden för de två vanligaste cancerformerna, hudcancer och lungcancer.

Något de säger kan revolutionera behandlingen av cancer i framtiden.

Genom ett enkelt blodprov kan du i framtiden få reda på om du har en tumör i ett väldigt tidigt skede. Dessutom finns skräddarsydda mediciner som direkt attackerar de muterade generna.

Det hoppas forskarna vid Wellcome Trust Sanger Institute i Hinxton i Storbritannien blir följden av att de lyckats kartlägga de genetiska koderna för hud- och lungcancer, skriver vetenskapstidskriften Nature.

Mutationer kartlagda

I dag dör totalt 250 000 personer om året i världen av hud- och lungcancer. Detta trots att sjudomarna är lätta att förebygga – genom att man undviker att röka och sola.

Men nu har forskarna tagit reda på mer exakt när cellerna förändras till cancerceller.

Koden för hudcancer innehåller över 30 000 mutationer – oftast orsakade av att huden skadats av sol. Och DNA-koden för lungcancer innehåller över 23 000 mutationer, främst orsakade av rök.

Rysk roulette

Många av mutationerna kan vara ofarliga – men några orsakar cancer.

En cigarett orsakar enligt forskarna 15 mutationer.

– Varje paket cigaretter är som att spela rysk roulette. De flesta av mutationerna hamnar i delar där ingenting händer i arvsmassan och orsakar ingen större skada. Men då och då träffar de på en cancergen, säger Peter Campbell, en av forskarna vid Wellcome Trust Sanger Institute i Hinxton i Storbritannien.

Det finns dock ett ljus i tunneln. Slutar du röka så går risken för lungcancer ner till "normal" efter en viss tid när cellerna bytts ut.

Klart om fem år

Forskningen är en del av ett globalt projekt. I Japan forskas det på levercancer, i Indien muncancer, i Kina magcancer och i USA bland annat på cancer i hjärnan och äggstockarna.

Om fem år hoppas The International Cancer Genome Consortium ha kartlagt de flesta cancerersorterna.

– Genom att identifiera alla cancergener kan vi utveckla nya mediciner som attackerar just de muterade generna, säger professor Michael Stratton som leder projektet i Storbritannien, till BBC.