Salt på allt, det gör oss dödssjuka

Uppdaterad 2018-12-17 | Publicerad 2013-01-05

Experten: Vi skulle kunna rädda tusentals liv varje år

Nu varnar experterna – igen:

Vi äter för mycket salt.

Och saltet gör oss sjuka.

– Om vi halverade vårt salt­intag skulle flera tusen liv per år kunna räddas, säger professor Mattias Aurell.

Julskinkan, patén, prins­korvarna, köttbullarna – till och med kolan och knäcken – allt innehåller salt.

Men det är inte bara över jul vi svenskar får i oss för mycket salt – varje dag får vi i oss på tok för mycket, utan att vi tänker på det.

Och det är inte saltkaret hemma på bordet som är boven i dramat.

Det är all färdigmat, alla hel- och halvfabrik vi använder i dag: bröd, charkvaror, färdiga köttfärsrätter och inte minst restaurang- och storköksmaten – där finns tre fjärdedelar av allt salt vi får i oss.

I dag äter vi 12–13 gram salt per person och dag, dubbelt så mycket som vi borde, enligt Livsmedelsverkets rekommendation.

Ger högt blodtryck

På 1960-talet, när vi lagade mat från grunden i betydligt högre ­utsträckning, åt vi 5–6 gram per dag.

– Saltet påverkar blodtrycket och högt blodtryck ökar risken för stroke och hjärt-kärlsjukdomar, säger Anette Jansson, chef för rådgivningsenheten på Livsmedelsverket.

Danskarna äter lika mycket salt som vi svenskar, och en ny dansk studie visar att om konsumtionen minskade med tre gram per person och dag skulle minst tusen liv räddas och sjukvården spara 330 miljoner danska kronor om året.

”Miljarder att spara”

Mattias Aurell, professor emeritus i njurmedicin vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och grundare av intresseorganisationen Wash Sweden (World action on salt and health), har länge varnat för saltets effekt på vår hälsa.

Han menar att vinsterna i Sverige skulle bli minst lika stora som i Danmark:

– Vi skulle kunna rädda tusentals liv och spara ett par miljarder om året i sjukvårdskostnader, ­säger han.

Både Anette Jansson och Mattias Aurell efterlyser ett större engagemang från politikerna – som i Storbritannien och Finland, där man faktiskt har lyckats sänka saltintaget.

Så här gör du maten bättre

Ät mindre av salta chark- och köttprodukter, extrasaltat bordsmargarin, vissa dessertostar, salta snacks, soppor och såser.

Välj frukostflingor, bröd och pålägg som innehåller mindre salt – titta efter nyckelhålsmärkta varor.

Minska mängden salt i matlagningen. Sojasåser och buljong innehåller mycket salt.

Se upp med kryddblandningar som ofta innehåller mycket salt.

Sätt smak på maten med vitlök, ingefära, chili, citron, lime och rött eller vitt vin.

Byt ut vanligt salt mot mineral- eller örtsalt, som innehåller mindre mängd natrium.

Salta inte extra på maten.

Källa: Livsmedelsverket

Så ser du om käket är en äkta saltbomb

Producenterna behöver än så länge inte ange på förpackningen hur mycket salt en vara innehåller.

En del gör det ändå, antingen i ingrediensförteckningen (som % koksalt) eller som natrium i näringsvärdesdeklarationen. Det är lätt att räkna om: ta gånger 2,5x1 gram natrium = 2,5 gram salt.

Riktmärken: Mycket är 1,25 gram salt (0,5 gram natrium) eller mer per 100 gram mat. Lite är 0,25 gram salt (0,1 gram natrium) eller mindre per 100 gram mat. Måttligt är 0,25–1,25 gram salt (0,1–0,5 gram natrium) per 100 gram mat.

Källa: Livsmedelsverket

Buljongen är kökets verkliga värsting

Här är exempel på hur mycket salt olika livsmedel innehåller per 100 gram:

Köttbuljong, pulver/tärning 60 g

Samarinpulver 39,1

Dippmix pulver 16,2

Salt sill 14,8

Sojasås 14,8

Lättkaviar, Kalles 10,5

Oliver, svarta med olja 8,3

Kaviar, orökt 7,9

Ansjovis 6,9

Matjesill 6,3

Rimmad oxbringa, kokt 5,7

Kaviar, rökt 5,5

Havssaltat matfett, Bregott 5

Gravad lax 4,8

Italiensk lufttorkad skinka 4,6

Salami, importerad, 45 % fett 4,6

Kassler, rökt, stekt eller värmd 4,5

Salta pinnar 4,5

Hamburgerkött 4,4

Rimmad lax 4,4

Löjrom, saltad 4,3

Rimmat sidfläsk, panerat 4,2

Laxsida, kallrökt 4

Rotmos pulver, berikat 3,9

Rökt skinka, 3 eller 6 % fett 3,6

Saltgurka utan lag 3,5

Ädelost, grönmögelost 17 % 3,2

Kabanoss korv, stekt 3,2

Pesto 3,2

Soltorkade tomater, avrunna 3,1

Bacon, magert, rökt och stekt 3

Sweet chilisås 2,9

Nutrilett intensiv, choklad 2,9

Hårt bröd, Pyramidbageriet 2,8

Fetaost, 18 eller 25 % fett 2,8

Julskinka, rimmad och kokt 2,8

Salsiccia, korv 2,7

Chorizo, stekt 2,7

Rökt påläggskorv, 34 % fett 2,6

Potatismospulver, berikat 2,6

Källa: Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas 20120126, genom matkalkyl.se

Följ ämnen i artikeln