Torr på en kvart

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-13

Hillevis liv styrdes av inkontinensen. Men när relationen började knaka och hon gick till en familjeterapeut vågade hon äntligen berätta om sina besvär – och fick på så sätt hjälp.

Joggingrundor, promenader och gapskratt var bara att glömma. Hillevi Caris läckte som ett såll och inkontinensen begränsade hennes liv. Men nu har hon fått hjälp. Behandlingen tog en kvart och gav henne en extra bonus.

– Jag fick ett sexuellt lyft, säger hon.

Hillevi Caris, 45, har alltid haft nära till skratt och har älskat att dansa och träna. Hon ledde aerobicspass på kvällarna, hade ett hektiskt säljarjobb och vännerna var många.

Men när sonen Max föddes för tio år sedan blev allt annorlunda.

– Max är det bästa som hänt mig. Men förlossningen förändrade mitt liv för flera år framåt, säger Hillevi.

Efter förlossningen började Hillevi läcka kiss när hon nös, hoppade eller skrattade. Hon trodde det skulle gå över och bet i hop. Men månaderna gick och hon fortsatte läcka.

– Jag läckte som ett såll, det bara rann längs benen vid minsta lilla ansträngning. Jag kunde inte ens ta en rask promenad utan att det rann ur mig och jag klarade inte av att lyfta min son utan att läcka. Jag blev rädd för att ha spontansex med min man. Hela mitt liv påverkades och jag mådde pyton. Jag kände mig äcklig och var alltid rädd för att lukta illa.

Slutade träffa vänner

Hillevi slutade träna och dansa. Hon vågade inte träffa vänner för att dricka kaffe eller promenera, hon var livrädd för att läcka igenom eller att någon skulle märka att hon kissat på sig. I väskan låg alltid ombyteskläder och ett par extraskor.

– Det hände mer än en gång att det rann ner i skorna, jag kunde inte kontrollera det. Som mest tvingades jag använda 15 bindor om dagen.

I fyra år vågade hon inte prata med någon om problemet. Skamkänslan var för stor. Hon kände sig ensam, äcklig och oren. Relationen började knaka, självkänslan var körd i botten och hon hade svårt att sköta jobbet. All fokus och tankekraft gick till att dölja sin inkontinens. Till slut släpade hennes make med henne till en familjeterapeut, han trodde hon hade någon annan. Det var som att trycka på en knapp. Hos terapeuten vågade hon plötsligt berätta allt och känslorna forsade ur henne. Skammen, ensamheten och pinsamheten.

– Jag hade inte kunnat öppna mig alls. Men när jag väl började prata så pratade jag ordentligt. Det var så skönt!

Efter det gick det fort. Hon hamnade på Kvinnokliniken på Huddinge sjukhus och fick delta i en studie kring inkontinens och injektionsbehandlingar. En speciell gel sprutades in i urinrörsväggen och på så sätt tätades urinröret till. Behandlingen tog 15 minuter och hon fick gå hem ett par timmar efteråt.

”Jag är helt torr nu”

– Det var helt otroligt. Jag är helt torr nu och det känns som ett mirakel. I dag gör jag rubbet, jag tränar, joggar och hela mitt sociala liv är precis som det var innan inkontinensen. Det känns kanon.

Och Hillevi fick en extra bonus.

– När urinröret blev tjockare efter behandlingen så blev slidan trängre. Det blev ett sexuellt lyft och nu har jag upptäckt g-punkten. Det var ju inte helt fel, säger Hillevi och skrattar.

Nu vill hon uppmana andra att inte tiga still och lida i det tysta.

– Gör inte som jag gjorde, ta tag i det direkt istället. Vägra skämmas och kom ihåg att du inte är ensam, säger Hillevi.

"Det svåra är att komma ihåg knipövningarna"

Vilken är den vanligaste anledningen till inkontinens?

– Förlossning eller klimakterium när det gäller ansträngningsinkontinens, som är den allra vanligaste typen. Att man läcker beror på att musklerna och bäckenet blir slappare, till exempel efter att man fött barn. I klimakteriet minskar östrogenet i kroppen och muskelfibrer och ligament är östrogenberoende, därför är det vanligt att kvinnor i klimakteriet börjar läcka, säger Elisabeth Farrelly, specialistläkare inom urologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

När ska man söka hjälp?

– Det är oerhört individuellt. Men så fort det stör ditt dagliga liv och samliv tycker jag att du ska be din gynekolog om råd och instruktioner i egenvård. Träna bäckenbotten, reglera vätskeintaget och se till att tarmen fungerar bra är exempel på saker som du kan göra själv. Men om inte knipövningar hjälper så kan exempelvis en operation, så kallad TVT-metod, bli aktuellt.

Kan man sluta läcka om man gör sina knipövningar ordentligt?

– Ja, det kan man. I grova tal blir 50 procent torra tack vare egenvård. Det svåraste är att alltid komma ihåg att göra knipövningarna.

Kan alla bli botade genom operation?

– Det ser olika ut beroende på vilken inkontinens du har. Vid ansträngningsinkontinens blir cirka 90 procent botade och vid trängningsläckage blir mellan 70–80 procent botade.

Visste du att...

. .. 800 000 svenskar lider av besvär med blåsa och urinvägar?

... det finns fyra olika typer av inkontinens:

Ansträngningsinkontinens, när man ofrivilligt läcker en skvätt urin när man skrattar, nyser eller hoppar.

Överaktiv blåsa, när man hastigt blir kissnödig och inte hinner till toaletten.

Blandinkontinens, en blandning av typerna ovan.

Överinningsinkontinens, när man läcker lite urin när blåsan är full.

Vill du veta mer?

www.kontinet.se

www.sinoba.se