OpenAI-kaoset handlar om gud och miljarder

Därför avsattes plötsligt företagets vd Sam Altman

OpenAI:s avsatte vd Sam Altman

En strid mellan Gud och Mammon? Ja, så går det att tolka de intriger som under den gångna helgen fick jätteföretaget Open AI att kollapsa – knappt ett år efter lanseringen av dess epokgörande produkt ChatGPT.

Utan förvarning avsattes företagets vd Sam Altman vid ett styrelsemöte, där styrelseordföranden tillika medgrundaren Greg Brockman varit frånvarande. Inom några få dagar hade Altman och Brockman i stället rekryterats till att leda en ny AI-avdelning på Microsoft: företaget som redan investerat den ofattbara summan 13 miljarder dollar i Open AI.

Så långt fattar vi att Mammon hade ett finger med i spelet. Det är heller inte precis gratis att utveckla stora språkmodeller av det slag som driver ChatGPT. Trots allt prat om innovation, handlar vår tids AI-industri framför allt om att samla på sig den största maskinparken för att kunna utvinna statistiska samband ur de stora mängder data som man laddat ner utan att fråga först.

 

Så var kommer Gud in i leken? Det är statsvetaren Henry Farrell som i en bloggpost skildrar hur alldeles vanligt vinstbegär i detta fall ställts mot "en rätt märklig kvasireligiös rörelse". För åtta år sedan grundades Open AI som en sorts ideell stiftelse. Dess initiativtagare och finansiärer – bland andra Elon Musk – var övertygade om att AI-utvecklingen var på väg mot någon form av självförbättrande superintelligens med förmåga att överlista oss simpla människor. Synsättet kan spåras tillbaka till amerikanska science fiction-författare som Vernor Vinge. Bland techmiljardärerna slår det lätt över i en apokalyptisk världsåskådning, associerad med tankeexperiment om framtida cybermonster och begrepp som ”effektiv altruism” och ”longtermism”.

Det finns slående stor överlappning mellan dem som leder själva AI-utvecklingen och dem som finansierar organisationer som varnar för att AI i framtiden kan bli till en en ”existentiell risk” för mänskligheten. Dessa försöker vinna plats på bekostnad av de forskare som snarare pekar på hur korkade AI-system redan i dag används på sätt som kan få förödande konsekvenser inte minst för fattiga och minoriteter.

 

Ursprungstanken med Open AI var alltså att verka för det allmännas bästa, men utifrån ett tydligt elitperspektiv. Därav den juridiska konstruktionen, med en stiftelse som äger ett storföretag. Med självbilden av att vara ”the good guys” tedde det sig självklart att Open AI måste ta in maximalt med kapital från bland andra Microsoft för att vinna kapplöpningen. Som chef hade Sam Altman allt mer drivit på för att kommersialisera och tillgängliggöra produkter som ChatGPT.

Samtidigt fanns andra delar av styrelsen som tillsatts mer i en roll av experter på att förebygga ”existentiell risk”. Det var uppenbarligen dessa som tog initiativ till kuppen. Om de är nöjda med utfallet är dock för tidigt att säga.

Café Bambino − Suzanne Osten litar på barnen

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.