– Boken gav sig så lätt, som en låt av Beatles

I ”Verkligheten” gör John Ajvide Lindqvist skräck av tv:s realityserier

John Ajvide Lindqvist debuterade 2004 med ”Låt den rätta komma in”, en bok som nästan på egen hand blåste liv i skräckgenren i Sverige.

Vad händer med en människa som lever under ständig kamerabevakning?

John Ajvide Lindqvists nya bok ”Verkligheten” är en rakknivsvass, rolig uppgörelse med vår tids version av realism – realityserier.

– Det började med en bild, som så ofta. Jag såg framför mig en kvinna som sitter redo för att göra en hemma hos-intervju. Hon tittar på en fluga som ligger på rygg på ett fönsterbräde. Så ser hon in i kameran och när hon vänder tillbaka blicken till flugan så är den borta. Trots att den var döende. Vem är hon och varför sitter hon där?

Det visade sig vara Heidi Hallberg, stjärnan i den populära realityshowen Hemma hos Hallbergs.

– I början skrev jag ren satir, jag bara ironiserade. Men jag ville någonting mer och började om. Jag är ganska förtjust i Heidi. Hon är en intelligent kvinna, som genomskådar allt och reflekterar över vad hon håller på med. Och hon har hamnat i en situation hon egentligen inte tål, en plågad människa som försöker uthärda.

Låter sonen läsa

Den nya versionen blev en förlösning för John Ajvide Lindqvist som skrev färdigt boken på fem veckor.

– Den gav sig själv så lätt, ungefär som en låt av Beatles. 

John Ajvide Lindqvist har haft mycket med tv att göra så den delen av miljöskildringen var inget problem. Däremot hade han aldrig sett en enda realityshow.

– Antingen gör jag okunskapen till en dygd eller sätter mig och ser massor av serier. Men jag är bra på att fejka och ta reda på hur mycket som behövs. Så jag hittade på.

Han säger att han egentligen är lite för gammal för att ha en åsikt om hela företeelsen.

– Jag är inte insatt i hur unga människor ser på det men jag brukar låta min 25-årige son läsa mina texter med yngre ögon och sen tala om för mig allting jag gjort fel.

Höjer pulsen

Det finns scener i boken som är komiska små pärlor men man ska inte låta lura sig – John Ajvide Lindqvist är en mästare på att skriva skräckromaner och innan historien är slut låter han Heidi kliva in i en värld som skiljer sig väsentligt från vår vardag. Att berätta mer vore att ”spoila”, som man numera säger. Men texten framkallar en rejäl pulshöjning, för att uttrycka det milt.

Det är arton år sedan John Ajvide Lindqvist fick sitt genombrott med debutromanen ”Låt den rätte komma in”. Därefter har han varit ledande i att höja skräckromanens status i Sverige. Hans böcker är utgivna i 30 länder och har tilldelats mängder av prestigefyllda nationella så väl som internationella priser och utmärkelser.

Stoltast är han över ett uttalande av sin egen idol Stephen King. När denne en gång fick frågan om vilka utländska författare han helst läste svarade han att han inte så gärna läste skönlitteratur i översättning. Men bland de få han läste fanns ”den underbare John Ajvide Lindqvist.”

Och jodå, han har ramat in citatet och satt upp det på väggen.

”Snällat till” sig

Människor som av olika skäl förlorat sin identitet är ofta förekommande gestalter i John Ajvides böcker.

– De är mer benägna att lyssna till lockelsen från den andra sidan i form av monster, vampyrer eller andra skräckinjagande varelser. Människan har alltid haft en längtan efter att erövra det bortomvärldsliga. Det måste finnas något mer, något större än det  jordiska livet. Det är vad religiösa människor alltid hävdar. Men sökandet efter mening kan sluta i katastrof.

Han säger att han snällat till sig i sin förra roman Vänligheten. Den är på 700 sidor, utspelas i Norrtälje och handlar om vad som händer när den vardagliga vänligheten börjat vittra bort. Recensionerna har varit lysande och han har jämförts med Selma Lagerlöf. I vår kan man ladda ner en app som gör det möjligt att hitta alla platser i Norrtälje där händelser i Vänligheten äger rum.

– Den är troligen den minst otäcka bok jag skrivit. Kanske är det därför jag fått så många nya läsare.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.