Sorglig granskning av Catrine Da Costa-fallet

”Spår” är tillbaka efter tre år med en av Sveriges mest ökända rättsprocesser i centrum

”Spår: Fallet Catrine Da Costa” är sorglig lyssning. Podden tar sin början på Malmskillnadsgatan i Stockholm, i den miljö av prostitution och droger som var Da Costas sista år. Vi bjuds även in i en inrökt lägenhet på Kungsholmen, där den så kallade ”allmänläkaren” ställt undan sin rullator för att intervjuas av ”Spår”.

Hur hanterar en människa att frias men ändå dömas i allmänhetens ögon för styckmord, bli av med sin yrkestitel och försörjning? ”Allmänläkaren” har inte träffat sin dotter sedan han anklagades för mordet på Catrine Da Costa 1984.

När krimpodden ”Spår” är tillbaka efter tre års uppehåll står en av Sveriges mest ökända rättsprocesser i centrum. Inga nya, stora avslöjanden uppdagas, men podden har lyckats hitta de kassettband där en mamma spelat in samtal med sitt barn, vars vittnesmål åtalet mot ”allmänläkaren” och ”obducenten” vilat på. ”Spår” låter experter på barnvittnen kritiskt granska banden.

Framförallt blir det tydligt vilken förödelse mordutredningen orsakat, på så många nivåer. De tidiga misstagen gör att Da Costas mördare med stor säkerhet aldrig kommer dömas. Det går bara att föreställa sig vad denne kan ha utsatt andra för. Samtidigt krossades de två misstänkta läkarnas liv och hur det nu vuxna barnvittnet mått går bara att spekulera i.

”Spår” tröskar enträget igenom 38 år av utredning, mediebevakning och tidigare granskningar. Men starkast fastnar mötet med ”allmänläkaren”, en nu gammal man som med ett trött skratt påpekar att han ”egentligen skulle bli hudläkare”. Ilskan över det han utsatts för är stor, men offerrollen tycks samtidigt obekväm.

Han pratar om hur fint det var att få jobba med sin pappa, vilken tur han hade som kunde hjälpa honom i företaget när läkarlegitimationen drogs in. Man anar att det finns många mörka dörrar han inte gärna öppnar, och varför skulle han?


Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln