Alice Bah Kuhnke har redan ny valkampanj

Chockar med löfte om förslag till förnyat presstöd före omvalet

Alice Bah Kuhnke.

Var det en kulturminister på väg att sluta som besökte Publicistklubben i Stockholm i går? Enligt tidningen Resumé står Alice Bah Kuhnke tro­ligen inte på Miljöpartiets listor inför extravalet den 22 mars.

Det hindrade visserligen inte henne från att bli minister i första vändan, så frågan måste nog avfärdas som spekulationer. Men spekuleras gör det redan. Inte minst bland de stockholmska journalister som i går mötte henne på sin månatliga sammankomst, där de som vanligt avhand­lade frågor om yttrandefrihet, pressetik och huruvida läsarna klickar på bilder av gulliga katter eller inte.

Men det verkade snarare som att ministern redan startat valkampanjen. Bah Kuhnke kom nämligen med ett gäng vallöften som hon helt chockerande lovade att genomföra INNAN nästa val. Före den 22 mars ska hon lägga fram en proposition om ett förnyat presstöd som ska ha stöd nog att passera riksdagen - trots Sve­rigedemokrater, budget­kaos och annat käbbel.

Fan tro’t.

Trots reportertätheten i publiken blev det inget korsförhör med den jagade ministern. Tvärtom föll hon tillbaka i sin gamla roll som programledare och började själv fråga ut Thomas Peterssohn, VD för koncern­en Mittmedia.

Peterssohn vill nämligen inte ha något presstöd trots att hans tidningar tar emot mest i Sverige.

Han är en realist i en trasslig bransch som inser att lokaljournalistik i glesbygd faktiskt lika mycket kan vara en fråga om 3G-täckning som om stödpengar. Men hans syn på den mångfald presstödet trots allt bidrar till kändes ovärdig en tidnings-VD.

Mittmediatidningen Arbetarbladet är till exempel den enda svenska tidning som konsekvent benämner Sverigedemokraterna som ett ”rasistiskt” parti på nyhetsplats. Och utan presstöd skulle tidningen inte existera.

Det är den typen av mångfald i verklighetsbeskrivningar som presstödet fortfarande kan bidra till.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.