”Pengar hindrar ingen från att slå barn”

Norska deckardrottningen Anne Holt tar upp ett svårt ämne i sin nya bok

Anne Holt kan aldrig förstå hur någon kan slå ett barn. ”Alla föräldrar vet hur rasande man kan bli på sitt barn, och hur trött man kan vara. Men att inte ha spärrar för att ta till fysiskt våld – det är oförståeligt.”

FÖRFATTARINTERVJUN. Hon tvekade i många år innan hon orkade skriva om våld mot barn.

Men nu är det dags.

– Det här är ingen mysroman, säger norska deckardrottningen Anne Holt.

I den nya spänningsromanen ”Död i skugga” avlider en åttaårig pojke i sitt hem. Föräldrarna berättar att det var en fallolycka. Men ett par personer börjar misstänka att inte allt står rätt till hemma hos familjen i det välmående villaområdet.

Anne Holt, som varit både justitieminister, jurist och samhällsdebattör i sociala frågor, fick idén när hon läste forskning om det enorma mörkertalet för våld mot barn i hemmen.

”Jag slog larm”

– Det här är ingen mysroman, läsarna som hör av sig tycker att den är upprörande på ett bra sätt. Det var en stor utmaning att skriva om det här.

Har du själv någon gång anat att barn far illa?

– Ja. En gång handlade det om omsorg – jag såg att barnen inte var rena eller fick ordentligt med mat. Jag var väldigt ung och modig då, och slog larm till sociala myndigheter. Jag vet att barnen fick hjälp.

– Senare har jag några gånger tänkt tanken om andra barn, men inte gjort något. Jag har funderat mycket på det nu. Nästa gång jag känner en sådan oro måste jag handla.

Varför gjorde du inget?

– Jag vet inte. Jag var inte säker på vad som hänt barnen. Och så gör man reflektioner: ”Det är inte min sak” och ”Kan det vara sant?”. Det kanske är typiskt nordiskt att inte vilja lägga sig i. Många är nog rädda för att anklaga någon oskyldig. Men man behöver ju inte slå larm till sociala myndigheter direkt, utan kan till exempel kontakta skolan.

Barnets död faller i skugga

Anne Holt svarar på frågarna via telefon från Oslo, där hon bor. Jag har intervjuat henne tidigare, och med åren har hon blivit allt mer öppen om sitt privatliv. Hon ingick partnerskap med Tine år 2000, och de har en tioårig dotter ihop.

Men hon tycker inte att det var svårare att skriva om ett barns död för att hon är mamma.

– Nej, jag skiljer mellan min privata roll och författarroll. Även innan jag fick barn själv umgicks jag mycket med barn.

Pojken i boken dör samtidigt som terrordåden på Utøya sker. Hans död faller i skugga. Dels för att hela rättsväsendet är upptaget med den nationella tragedin. Dels för att ingen kan tro att något brottsligt hänt i en familj som verkar så lyckad.

Spelas in av BBC

– Jag ville lägga brottet i ett resursstarkt hem. Det finns inget som säger att pengar kan hindra någon från att slå ett barn.

Hur är du själv som förälder?

– Närvarande. Det har med en författarens fria tider att göra, så det är bra. Men jag är orolig av mig. Det är en evig kamp att inte visa min dotter hur ängslig jag egentligen är.

Utåt sett är knappast Anne Holt ängslig, utan väldigt framgångsrik. Hennes böcker är översatta till 30 språk och har sålt i över sex miljoner exemplar. Serien om kriminalkommissarie Hanne Wilhelmsen ska dessutom bli tv-serie av självaste BBC.

– Manuset är klart och castingen är igång. Men jag tror det först när jag sitter hemma och ser serien i min egen tv.

Vet mer

Namn: Anne Holt

Ålder: 54 år.

Yrke: Författare.

Familj: Frun Tine, dottern Iohanna, 10 år.

Bakgrund: Jobbat som journalist och jurist. Varit justitieminister. Samhällsdebattör. Bokdebuterade med spänningsromanen ”Blind gudinna” 1993. Har skrivit åtta böcker om kriminalkommissarie Hanne Wilhelmsen, och fem om kriminalpsykologen Inger Johanne Vik.

Bostad: Villa i Oslo.

Favoritförfattare: ”Måste jag säga en så blir det Tove Jansson."

Läser just nu: Hillary Mantels senaste: Bring up the bodies” av Hilary Mantel.

Aktuell: Med spänningsromanen ”Död i skugga” (Piratförlaget)

Fråga från Caroline Nylander

... som intervjuades på Böcker förra lördagen:

Hur tror du att händelserna på Utøya har påverkat norsk litteratur?

– Inget, än så länge. Men jag tror att det kommer om något år - hur det ser ut vet jag inte.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln