Visst kan Snowden få skydd i Sverige

Petter Larsson ser politisk ovilja i kvällens Dokument inifrån

Visselblåsaren Edward Snowden sitter fast i Ryssland.

”Han kommer att dö gammal i Ryssland.” Före detta NSA-chefen Michael Hayden får sista ordet i Dokument inifråns reportage om försöken att ge visselblåsaren Edward Snowden asyl, som visas på SVT i kväll den 3 december.

Han har förmodligen rätt. I alla fall kommer Snowden inte att få skydd i just Sverige.

Det beror inte på lagar, utan på politisk ovilja. För om Högsta domstolen ger klartecken för en utlämning till USA hamnar beslutet i slutändan ändå hos regeringen.

För att slippa ställas inför den frågan, kommer regeringen inte att ge Snowden några garantier, och han kommer heller inte att våga resa hit. Moralisk utrikespolitik är ju trots allt bara en slogan.

Filmen består mest av advokater och lobbyister som pratar kring olika bord. Men här finns intressanta detaljer. En grupp riksdagsledamöter (M, FP och MP) besöker Snowden i Moskva, där de solar sig i hjältens strålglans. När de efteråt svarar på om han borde ges skydd, är de tämligen svävande:

Det är inte mitt jobb som riksdagsledamot att driva den saken. Det viktiga är ju inte människan Snowden, utan frågan om övervakning. Och inte om det innebär att USA straffar oss.

Så ser realpolitiken ut, men skulle priset verkligen vara så högt? Nej, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys. De djupa banden mellan USA och Sverige behöver inte skadas nämnvärt om vi skyddar Snowden. Nej, säger faktiskt också Hayden. Det vore orimligt att frysa ut Sverige för en sådan sak.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln