Katy Perry-video hårt attackerad

”Som en propagandafilm av Leni Riefenstahl”

Det började med en spontan Facebook-kommentar om popstjärnan Katy Perrys låt Part of Me. I videon ser Katy sin pojkvän kyssa en annan tjej – och tröstar sig med att gå med i marinkåren. Att klippen från tränings­lägret är våldsglorifierande skulle nog de flesta hålla med om.

Men den som postade statusuppdateringen var ingen mindre än Naomi Wolf, känd tredje vågen-feminist och Occupy Wall Street-anhängare. Snart hade Fox News plockat upp hennes kritik och kallat den ”ett slag i ansiktet på våra trupper”.

Wolf är inte den som slickar såren i tysthet, utan gick snabbt till motangrepp med att videon ser ut som en propagandafilm av Leni Riefenstahl – och skönmålar verkligheten. I realiteten är det ju så att lönegapet i USA:s armé är enormt, att 30 procent av dess kvinnor utsätts för våldtäktsförsök och att soldater regelbundet skickas ut i strid med undermålig utrustning.

För kvinnliga arbetslösa och låginkomsttagare är militärtjänstgörning en allt vanligare sista utväg.

Som Wolf påpekar hade det därför varit opatriotiskt att inte ifrågasätta krigsivrandet – det utsätter ju amerikanska kvinnor för livsfara. Katy Perrys läger väljer än så länge att tiga.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.