Knäppt Berlin

Lågmäld kärleksförklaring till en missförstådd stad

FOTO Att begeistrade hipsters beskriver Berlin som ett nytt New York eller San Francisco bevisar att staden har förändrats, men också att de inte har begripit att stadens mest befriande egenskap är alldaglighet; avsaknaden av inställsamhet och ängsligt effektsökeri.

Den som vill skymta stadens själ bör ta rygg på den Berlinbaserade svenske fotografen Hansi Löfgren. Sedan ett drygt år är han sysselsatt med projektet Berlin am Stadtrand, där han dokumenterar en 234 kilometer lång etappvandring längs stadens gräns mot det omkringliggande Brandenburg. De mestadels avskalade men ändå varma bilderna visar skogsbryn, fält, fula hus, märkliga informationsskyltar, pendeltågsstationer, trevliga tyskar och mängder med fina molnformationer. Allting ackompanjeras av upphovsmannens kunniga och underfundiga anmärkningar i kanten.

Den med smak för politiska läsningar kan säkert se en kritisk kommentar till gentrifieringen som tvingar mindre bemedlade berlinare att bosätta sig bortom motorvägsleder och järnvägsräls.

Mest av allt är emellertid bilderna en lågmäld kärleksförklaring till Berlin, tillika ett uttryck för fotografens egensinniga lust att upptäcka och att skapa. Det är avväpnande i all sin enkelhet. Hansi Löfgren har kommit halvvägs. Följ fortsättningen på hansilofgren.de

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln