Går under jorden med besked

Nya numret av Lyrikvännen ovanligt spännande

”En regnig dag i november / steg han ut ur sitt långa hus / och skrek med dånande stämma: ’Jag behöver luft och ljus!’”

Namnet Halvdan Hårde låter som något ur en dansk gladporrfilm men tillhör i själva verket en uppdiktad vikingahövding, nog så ”stor och stadig” men sedermera omintetgjord av sin besättning som inte alls vill ut och plundra i höstrusket.

Detta i Erik Magntorns (text) och Staffan Gnosspelius (bild) bilderbok Sagan om Halvdan Hårde (Hirschfeld), en Myteriet på Caine förlagd till vikingatid, berättad på fint klingande fyrradig vers och illustrerad i träsnittsaktig stil. Det är fårade anleten, drak­slingor och grova timmer, allt framfört i Gnosspelius säregna och liksom förmossade färgskala.

Den som önskar sig mer av Erik Magntorn, eller av poetiska forntidsbetraktelser överhuvudtaget, kan för övrigt kasta sig över den senaste utgåvan av tidskriften Lyrikvännen, redigerad av Magntorn och med arkeologi som ­tema.

”Någon kan kanske uppfatta temat som dammigt, på gränsen till hemult”, skriver han i ledaren, ”men texterna i numret tycker jag visar på motsatsen”.

Varför så anspråkslös? Årets nummer fyra av Lyrikvännen är ju ovanligt uppslagsrikt och spännande, med bidrag av bland andra Lotta Lotass, Johan Nordbeck och Niklas Törnlund.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln