En Oscar medcivilkurage

Laura Poitras prisad för sin film om Edward Snowden

Den Oscar som gladde mig överlägset mest år 2015 är den som inleddes med orden:

”Laura, i detta läge kan jag bara ge dig mitt ord. Jag är en högre statstjänsteman och verksam i säkerhetsbranschen. Jag hoppas att du förstår att det innebär en stor risk att kontakta dig. Från och med nu måste du veta att varje gräns du passerar, varje inköp du gör, varje telefonnummer du slår, varje mobilnummer du för vidare, alla vänner du har på nätet, varje sajt du besöker och ämne som du skriver in hamnar i händerna på ett system vars räckvidd är obegränsad men vars säkerhetsgarantier inte är det. Om du till slut publicerar detta källmaterial vill jag vara delaktig. Allt jag begär är att du garanterar att den här informationen når den amerikanska allmänheten.

Tack. Och var försiktig.”

Orden är Citizenfours, alltså Edward Snowdens första kontakt med Laura Poitras, som gjorde den Oscarsvinnande filmen Citizenfour.

Det här visar att Hollywood fortfarande besitter civilkurage och den medborgerliga ohörsamheten att värdesätta yttrandefriheten också när den används för att offentliggöra sådant som inte faller det högsta säkerhetspolitiska etablissemanget på läppen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.