Sätt lite fart nu

Sverige borde tagit Assanges rädsla på större allvar

Julian Assange med Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino. Foto: Arkiv

Sverige borde ha tagit Julian Assanges rädsla för att bli utlämnad till USA på betydligt större allvar och tagit hänsyn till att han på grund av denna rädsla faktisk fått asyl i Ecuador. Och man borde, när hela affären nu drog ut så på tiden, ha sett om det inte gick att förhöra honom på annat vis än att nödvändigtvis skeppa honom till Sverige, exempelvis genom ett videoförhör.

Det är några av de bra argumenten som FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden lägger fram.

Men det betyder inte, menar jag nog, att Assange varit godtyckligt frihetsberövad. Han försatte sig onekligen själv i denna situation när han bröt mot reglerna för sin husarrest och sökte skydd på Ecuadors ambassad.

FN:s utlåtande kommer inte att övertyga någon som redan bestämt sig. Positionerna är ju sedan länge låsta mellan fansen och hatarna. Och den som läser arbetsgruppens hela sammanställning kan hitta argument som både stödjer och motsäger Assanges sak.

Tyngst väger, menar jag, det faktum att han fått asyl, eftersom det aktualiserar det absoluta förbudet i Flyktingkonventionen mot att utvisa folk till förföljelse.

Sverige har besvarat detta med man har inte ens fått en begäran från USA och att det finns säkerhetsspärrar i det svenska systemet som ska hindra att någon lämnas ut om det finns risk för tortyr och annat.

Visst. Men ingenting, annat än våra goda relationer med supermakten, hade så vitt jag förstår hindrat Sverige att utfärda en garanti mot utlämning. Det är ju regeringen som fattar de besluten, inte domstolarna. Samma sak kan för övrigt göras med Edward Snowden. Okonventionellt, men förmodligen möjligt.

Det är svårt att se att svenska myndigheter nu helt skulle ignorera FN:s bedömning. Men därifrån till att häva arresteringsordern är steget långt, eftersom det vore liktydigt med att låta en misstänkt våldtäktsman gå fri utan prövning.

Men det minsta man kan begära är att FN:s kritik sätter fart på åklagarmyndigheten att få till ett förhör i London. Det faller på svenska myndigheter att bryta dödläget.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.