Lagförslaget som är rena science-fiction

Jon Weman om ett förslag i Arizona som ska stoppa protester

”Minority report” med Tom Cruise (2002).

I science fiction-filmen Minority report bekämpar den särskilda polisstyrkan PreCrime ännu inte genomförda brott. De griper framtidens brottslingar redan i dag, så att säga, med hjälp av tre synska så kallade precogs. Samma ambition har numera också amerikanska delstaten Arizona.

Ett lagförslag som förra veckan till hälften passerade delstats­parlamentet ger polisen rätt att gripa organisatörer till demonstrationer som kan antas bli våldsamma. Detta genom att juridiskt ­likställa kravaller med organiserad brottslighet.

”Skulle inte ni hellre vilja stoppa kravaller innan de började? Vill ni verkligen vänta tills folk börjar skada varandra, sätter upp barrikader, kastar molotovcocktails och slår sönder affärslokaler i centrala Phoenix?” frågade John Kavanagh, republikansk delstatssenator.

Lagförslaget skulle också göra både organisatörer och deltagare i en demonstration ansvariga för brott begångna vid en eventuell kravall, även om personer utanför demonstrationen står för våldsamheterna. Deras egendom kan också beslagtas för att täcka skadeståndskrav. ”Detta kommer att ha en nedkylande effekt på alla sorters protester, från vänster till höger”, kritiserade Demokraternas Martin Quesada.

Motiveringen av förslaget är enligt Kavanagh uppkomsten av ”närmast professionella heltids­aktiva provokatörer som skapar oroligheter … många av dem är ideologiska, en del är anarkister, men allt det här är planerat”.

Efter valet av Trump har det spridits information bland hans anhängare att motdemonstranter får betalt för att protestera. George Soros och hans stiftelser pekas ofta ut som finansiärer. 

Alla påstådda bevis för det har dock fallit. En serie foton på bussar som påstods innehålla ­demonstranter, till exempel, visade sig vara en buss på väg till en konferens.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln