Kultur

Podden där man bara snackar skit

”Bajspodden” gör november lite mindre grå

Av: 

Stefan Sköld

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Alla gillar vi bajs. Jo så är det faktiskt. Vi kanske inte per definition stannar i kiss- och bajsåldern livet ut, men vi går åtminstone in i ett kanske vuxnare, kanske ”mognare” eller kanske bara annorlunda fekalieförhållande som vi aldrig riktigt lämnar. Bara att skriva den här texten är otroligt festligt, känner jag redan nu tre meningar in. Kanske har jag aldrig haft roligare?

Det går helt enkelt inte att komma ifrån att bajs är kul att prata om. Utan att nämna några namn så har jag vänner som tycker att det är pinsamt att handla toapapper för att det blir så uppenbart att man ska hem och bajsa. Jag känner folk som hellre lider i tysthet än bajsar på en offentlig toalett. Behovet för studiecirklar för vuxna att diskutera bajs är helt enkelt något som saknats genom åren. En offentlig kanal som släpper in toaletten i finrummet. Men så har nu Bajspodden sett dagens ljus.

Helene Aspgren och Lovisa Falk har som ambition att göra samtalet om bajs mindre tabu. De lyfter livets stora ämnen så som debatten mellan vikare och skrynklare, om det är okej att förutsätta att ens vänner vill torka deras barn i stjärten eller hur man tacklar situationen när man bli bajsnödig under ”borta­match”. För att nämna några heta ämnen.

Att döma av de inledande avsnitten finns det en hel del att ta upp och även om podduon inte har doktorsexamina i ämnet känns de som gjorda för jobbet och brinner verkligen för sin sak. Pinsamma bajshistorier varvas med intressant fakta om allas vår favoritexkrement. Allt är frid och fröjd. Men!

Podden utlovar gäster. Fotografen Bingo Rimér gästar första avsnittet till absolut ingens förvåning, och gott så men den hade mått bra av lite fler utomstående röster. Fler kändisgäster är nog ett måste för att ingjuta lite liv om detta inte ska riskera att trampa vatten om några avsnitt.

Med detta sagt trodde jag inte att en podd om bajs var vad jag sökte 2019, men uppenbarligen så är det ett tidsfördriv så gott som något. En brun november är mycket roligare än en evig grå.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Poddpatrullen: Poddarna som lever på våra känslor

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Poddpatrullen