Försvaret förvandlar aktivister till terrorister

Övningsscenariot med Återställ våtmarker får mig att undra vilken organisering som är möjlig

Från aktionen på Let’s dance av Återställ våtmarker, samt foto från Aurora 23 i maj, där svenska amfibiesoldater övar anfall med Royal Marines på Korsö i Stockholms skärgård.

När svenska marinen i förra veckan övade på närförsvar fick de följande scenario presenterat för sig: en båt dyker upp bredvid försvarets fartyg och uppmanar dem att inte ”skrämma djuren”. 

I en ljudfil hörs marinen svara: ”Följer ni inte mina instruktioner kommer jag vara tvungen att öppna eld”. 

Båten bredvid skulle föreställa de fredliga klimataktivisterna i ”Återställ våtmarker”, som utan sin vetskap hade blivit måltavla i en militär övning.


Det är inte första gången klimataktivister fått smaka på den militära upprustningen. Min kollega Silas Aliki beskrev för några år sedan hur Nato-övningen Arctic Challenge Exercise genomfördes på samisk mark. Ursprungsbefolkningen protesterade mot övningen, men fick inget gehör. När konflikten stod mellan de som vill värna om naturresurserna och de som vill exploatera dem för militära och ekonomiska syften vann de sistnämnda.

Samtidigt som Sverige nu står inför ett Nato-inträde har repressionen mot klimataktivister ökat. Tolv personer dömdes i fjol för sabotage efter att ha blockerat en körbana, en rättsåtgärd som indikerar att aktivisterna ska betraktas som hot mot rikets säkerhet. 

När marinen övar på att öppna eld mot aktivister som vill värna om klimatet övar de alltså på ett fullt rimligt framtidsscenario, där fredliga protester först kriminaliseras och sedan terrorstämplas. Därifrån är steget till att ”vara tvungen att öppna eld” inte särskilt långt.


Den som viftar bort klimataktivisternas civila olydnad bör därför påminna sig om vilken strid vi egentligen bevittnar här. Det handlar delvis om möjligheten att protestera mot den klimatkatastrof vi just nu ser konsekvenserna av: De senaste dagarna har vi kunnat se bilder från ett dimmigt New York, där frihetsgudinnan utkristalliserar sig som en suddig gestalt. En tjock rök har blåst in över staden från Kanada, där torkan resulterat i flera skogsbränder. Invånarna uppmanas nu ta på sig munskydd när de går ut. 

Men det här är inte bara en strid om vilken klimataktivism som ska vara tillåten, utan snarare om vilken organisering mot det nuvarande systemet som överhuvudtaget kommer att vara möjlig i framtiden. 

Återställ våtmarker kräver att utsläppen av växthusgaser ska bromsas så att världen kan bli levbar igen. 

Det räcker uppenbarligen för att utmålas som den svenska militärens fiende.

New York, juni 2023.
Följ ämnen
Nato

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.