Sverige tjänar pengar på humanitär katastrof

Regeringen säljer vapen medan folk svälter i Jemen

Anhängare till Huthirebellerna firar i Sanaa efter Ali Abdullah Salehs död i början av december.

Som första land stoppar nu Norge försäljningen av vapen till Förenade arabemiraten på grund av det brutala kriget i Jemen.

Ett förbud som visserligen varit efterlängtat, men som kommer först efter att kriget pågått i exakt 1 000 dagar.

Sedan 2015 deltar Förenade arabemiraten i flygattacker mot de shiamuslimska huhtirebellerna i Jemen. Attacker som sker under saudiarabisk ledning och med uppbackning från USA. Enligt en färsk bedömning av WHO och Unicef har kriget skapat världens just nu värsta humanitära katastrof. Jemen härjas av svält och epidemier och enligt människorättsorganisationen Human rights watch är bombningarna att betrakta som krigsbrott.

Men trots att det strider mot lagen att sälja vapen till krigförande länder fortsätter Sveriges leveranser.
Den norska vapenförsäljningen (som främst innefattat vapen och ammunition) gav under 2016 inkomster på 100 miljoner kronor. Samma år beviljade den svenska socialdemokratiska regeringen vapenförsäljning till Förenade arabemiraten till ett värde av 10,6 miljarder kronor. I affärerna ingår bland annat Wallenberg-ägda Saabs stridsledningssystem som är en nödvändig funktion i varje bombkrig.

Ett flertal Nato-länder tjänar bra på kriget. Exporten av brittiska bomber och missiler till angriparländerna har ökat med närmare 500 procent sedan kriget startade och genererat vinster på närmare 6 miljarder kronor.

Det har sagts förr, men den tid då Sveriges utrikespolitik gjorde oss till en humanitär stormakt är sedan länge förbi. I dag låter vi den feministiska utrikespolitiken nödtorftigt skyla att vi är en skamlös vapennasare som till och med är mer lojal med USA än Nato-medlemmen Norge.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.