”De vågade sätta allt på spel för sanningen”

Aftonbladets kulturchef lättad över amnestibeskedet

ETT ÖGONBLICK Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet. Du har engagerat dig mycket i fallet Johan Persson och Martin Schibbye. Hur känns det efter beskedet att de ska friges?

– Det här kan nog vara den skönaste dagen i mitt journalistliv.

Varför är det så skönt?

– Det är skönt, rent mänskligt, naturligtvis. Jag har tänkt mycket på dessa kolleger som sitter fängslade under svåra förhållanden. Men det är också skönt rent principiellt för journalistiken. Journalister måste ofta bryta mot lagar och regler för att hitta sanningen. Oftast klarar de sig, men Martin och Johan gjorde inte det. Egentligen är det konstigt att inte fler fängslas, med tanke på hur farligt journalistyrket är. Och måste vara.

Var de otur att de åkte fast?

– De är två väldigt erfarna journalister. Vissa har försökt få dem att framstå som två amatörer, men det är de inte. Deras specialfält är svår terräng - att resa i diktaturer.

När fick du veta att de var fängslade?

– Jag fick veta det via TT. Jag visste vem Martin Schibbye var eftersom han var chefredaktör för FiB Kulturfront där han gjorde ett ovanligt bra jobb med mycket bra utrikesreportage. Jag hade dessutom hört honom tala mot Irak- och Afghanistankrigen när Condoleezza Rice var i Sverige. Han var otroligt retoriskt skickligt. Väldigt rolig. En fantastisk talare.

Vad tycker du om stödet de fått?

– Stödet har varit massivt. Från Reportrar utan gränser till Journalistförbundet och enkla penninginsamlingar på svenska tidningar. Alla var från dag ett helt överens om att vi skulle arbeta för deras frigivning. Det har funnits ett kollegialt stöd hela tiden.

Från alla?

– Sen är det något annat med Carl Bildts tysta diplomati. Den är man inte så imponerad av. Hans första reaktion var att de var "turister". Han jämförde journalistik med turism och har fortfarande inte försvarat deras rätt att vara i området. Dessutom har han ljugit om sitt ansvar i Lundin Oil. Det är ganska intressant hur ett statsråd kan få sitta kvar då.

Du har blivit väldigt personligt engagerad?

– Ja, jag blir imponerad av journalister som vågar sätta allt de har på spel, för sanningen. Och självklart sympatiserar jag med deras syfte att dokumentera den humanitära situationen efter Lundin Oils framfart.

Vad tror du om deras reportage? Har fängelsedomen förstört det?

– Frågan är om de kan slutföra det. Jag tror att andra journalister får gräva vidare. Men det är väldigt farligt att vara journalist i den delen av världen. På så sätt har den etiopiska rättsmaskinen varit väldigt effektiv. Inga svenska journalister törs åka dit, inga andra heller. Men bara för att de kommer hem är inte arbetet över.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.