En fluga på väggen i mördarnas celler

Stefan Sköld lyssnar på ”Bakom galler”

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Brukar du läsa den här tidningen har du säkerligen kommit i kontakt med brottslingar som Solvallamördaren Janne Raninen, 21-åringen som dödade en av Sveriges största gangsters, Dragan Joksovic, och under tiden i fängelset startade hiphopgruppen Kartellen tillsammans med bland andra Leo ”Kinesen” Carmona och Sebbe Stakset. Säkert även med Martina Kveldstad, som dödade sin mamma med ett hundkoppel och band fast henne vid toa­letten. 

Eller varför inte den före detta managern Ricard Nilsson som sitter inne för trippelmord och som i en nära framtid ska släppas ut i samhället.

Alla dessa tre är med i Bakom galler – en ganska unik podcast där mördarna inifrån fängelset berättar sina historier. Det är närgånget om de uppmärksammade morden, hur livet
i cellen ser ut och hur planerna för en framtid efter frigivningen formar sig. 

I en tid där det går inflation i överdramatiserade true crime-poddar är Bakom galler något annorlunda. Det är sällan man kommit så nära en mördare som i detta format. Avsnitten är avskalade på ett befriande sätt. Inga aggressiva stråkar eller spelade scenbeskrivningar. Fångarna får berätta fritt om sina upplevelser och frågeställningarna balanserar hela tiden skickligt på den svåra gränsen mellan att falla in i att bli för anklagande eller för daltande med intervjupersonerna.

I samtliga av de hittills utkomna delarna får man om inte en ny så åtminstone en breddad bild av de figurer som man sett pryda löpsedlarna genom åren. Och allt går rakt på utan större startsträcka. Man slås i ena stunden av hur klarsynt mördarna ser tillbaka på sina gärningar och ibland över hur distanslöst och klacksparksmässigt de tacklar sina brott.

Även om det är omöjligt att förstå dessa personer, så ger det en större förståelse till varför det gick som det gick. Bakom galler är en jävligt skicklig fluga på väggen i ett rum man saknar tillträde till.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.