För sexigt för extremhögern

Frankrikes kultur allt mer konservativ

"Blå är den varmaste färgen".

En av 2013 års mest omtalade filmer var den franska guldpalms­vinnaren Blå är den varmaste färgen, om en gymnasist och en konststudent - båda kvinnor - som faller hejdlöst för varandra och har passionerat sex, bland annat i en lång okoreograferad scen. Många imponerades, andra diskvalificerade regissören Abdellatif Kechiches manliga blick, de två aktriserna klagade i efterhand på manipulation.

Två år senare har regissören fått sin dom, men från en helt annan instans. För sin skildring av realistiskt sex som sägs kunna drabba ungdomen har kammarrätten i Paris beslutat att höja filmens 12-årsgräns till 16 eller 18 (Le Monde 11 december). Bakom beslutet ligger den katolska lobbygruppen Promouvoir, som länge verkat mot våld och sex i kulturen, och vars framgångsrika anförare är en tidigare medlem av Front national.

Även om de högerextrema inte nådde hela vägen i regionsvalen i söndags så är det många i Kulturfrankrike som, med höjd röst efter de senaste terrordåden, varnar för ett allt konservativare Frankrike även på kulturens fält.

I somras drabbades landets eviga enfant terrible, Gaspar Noé. Regissörens Love, rik på osimulerat sex, belades i sista stund med 18-årsgräns. I praktiken blir ett sådant beslut synonymt med censur, då nästan alla kommersiella biografer väljer bort filmer otillgängliga för en publik under 18.

Filmen har svensk biopremiär 12 februari.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln