Undergången är serverad

Hängivna smakjägare jagar matupplevelser tv-dokumentärer

”Hunger”. Foto: SVT

TV Intresset för ”fine dining” har exploderat i västvärlden på senare år. I påskhelgen visar SVT två nya dokumentärer som speglar livet för de som har råd att se på mat som en del av en livsstil, eller rent av: en identitet. De skildrar världen kring lyxiga restaurangupplevelser med stjärnkockar bakom rodren. 

I Foodies (5 april) får vi möta bloggande så kallade foodies – matdyrkare – som trött drar runt i världen på jakt efter nästa lyxrestaurangupplevelse. Det finns något löjligt över hur de sitter ensamma med maten som enda bordssällskap, tyst tuggande. Där andra äter med ögonen käkar de lika mycket med sina smartphones, fotandes maten för att öka sin status i foodie-communityt. Att skoja om hur matkritikern Andy Hayler beklagar sig över att hur jobbigt det är att serveras Moët & Chandon, den champagne han gillar minst, är nästan för lätt.

I Hunger (2 april) möter vi den andra sidan: kockar som nervöst strävar efter en tredje Michelinstjärna som ska ge dem full pott i lyxmatvärlden. De måste leva upp till sin nyvunna rockstjärnestatus genom att sitta på stubbar i skogen och försöka vara kreativa, för att imponera på de stränga matälskarna.

När britten Sir John Bagot Glubb analyserade civilisationers uppgång och fall konstaterade han att de alla varade omkring 250 år och bestod av sex liknande faser. Det sista kippande andetagen innan imperiets kollaps kallar han dekadens-fasen, som karakteriserats av enorma glapp mellan rika och fattiga, devalvering av valutan och en besatthet vid sex. Sport uppvärderas och gladiatorer – och fotbollsspelare – blir superrika. Men också, som hos romarna, osmanerna och spanjorerna: kockarna behandlas som superstjärnor.

Är det foliehattigt av mig att se foodiesarna som ett tecken på en döende västerländsk hegemoni? Oavsett vilket, det finns något tragiskt i den existentiella kris som jakten på smakupplevelser implicerar. En längtan efter att fyllas med något. Även om det bara är smaksatt ostronskum från en spansk mästerkock.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln