Jul i jämmerdalen

Tommy Körberg bjuder på elände i jazztakt

MUSIK Det ska till Kristina Lugn för rader som ”Livet i jämmerdalen är faktiskt jättekul / För mellan samvetskvalen får vi ju fira jul”. Den texten sjunger Tommy Körberg från och med i kväll till och med den 20 december i Berwaldhallen. ”Tommy Körbergs julreflektioner”, kallas programmet, och det handlar då inte så mycket om glam och glädje, som om skilsmässor och sprit.

Nu handlar det, i alla fall på det urval som finns utgiven på en cd, Tommys jul (Metronome Records), likväl en hel del om barn; barn som fötts i ett stall (ja, ni vet), decemberbarn, etc. Men så smyger inte bara Lugns drastiska texter in, utan även andra textförfattares rader som ”Vi var ju överens / Förra julen var den sista”, eller ”Det är tre dar till jul och ett skitår är slut”.

Nu låter detta mer fräckt än det är. Körberg må ha en fin och känslosam röst, men när det elände som texterna skildrar får ett ackompanjemang i samma vemodiga klangfärg, så är det som om den traditionella julen närvarar som saknad. ”Julswing” - Lugns ”Livet i jämmerdalen” - är där ett undantag; elände i jazztakt, vilket blir roligt.

På cd:n är det Norrköpings symfoniorkester som dirigeras av Hans Ek. I Berwaldhallen får han leda Radiosymfonikerna. Munterhetsfaktorn kanske inte är den högsta, men en jul utan raskande rävar och tomtegubbar är välkommen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln