Reklamen är bättre än tjänsten den ska sälja

Alex och Sigge lyckas prata intressant om ointressanta serier

Prime Video är namnet på en medioker streamingtjänst som lanserades i Sverige för sju år sedan. Den har utöver en del statusinköp till biblioteket här och där hittills levererat EN enda minnesvärld egenproducerad tv-serie i form av geniala Fleabag – och det verkar fortfarande endast vara runt en handfull människor som över huvudtaget känner till tjänstens existens. Förbluffande kan tyckas när den ägs av världens femte rikaste man Jeff Bezos och hans imperium Amazon.

Förra året slog de på stora trumman med snordyra snoozefesten Maktens ringar, som inte ens den klarade av av att nå genom bruset trots urstarka varumärket Sagan om ringen som byggkloss. Ett extremt underbetyg med tanke på dess enorma ekonomiska gluteus maximus.

Nu hårdsatsar Prime på svenskt material, däribland LOL där svenska komiker stängs in i ett hus där de ska få varandra att skratta. Kanske roligt för dem själva men desto mindre för oss tittare. Eller Ägd av Danny, där Danny Saucedo prankar kändisar 20 år efter att Ashton Kutcher gjorde samma sak på MTV.

 

För att lyfta sitt sömniga utbud har Prime öppnat plånkan och kallat in det tunga artilleriet i form av Sveriges största podduo Alex (Schulman) och Sigge (Eklund)– och gett dem en ny podd som handlar om film och tv (läs: Primes tv- och filmutbud). Ett genidrag såklart, eftersom det räcker med deras initialer för att podden ska susa upp på Poddindex. Vilket ändå är aningen ögonöppnande eftersom det rör sig om en reklampodd.

Flera aspekter är fascinerande med detta. För även om jag är ganska ointresserad av de ovan nämnda skräpserierna så är det likförbannat ett rätt givande snack som team Schulman/Eklund får ihop med gäster därifrån. Och eftersom streamingtjänster är väldigt måna om att aldrig släppa några begripliga tittarsiffror så kan man ju dessutom hobbyspekulera lite i om siffrorna för podden rentav kan trumfa, säg, ett avsnitt av LOL.

Men det är trots allt skevt när en reklampodd är bättre content än det content den faktiskt är skapt för att marknadsföra. Och man känner sig dessutom aningen smutsig som reklamlyssnare.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.