Är det verkligen en bedrift att gå ut fyran?

Skildringen av barn i sociala medier börjar alltmer likna kändiskulturen

Det har varit skolavslutningstider, också känd som den tid då alla föräldrar förlorar sin impulskontroll i sociala medier.

Det finns två typer av föräldrar i ens sociala flöden. Falangen Allt och falangen Inget. Men när man under de senaste veckorna sett den blomstertid nu komma i realtid i sociala medier, så kan man tydligt se dessa två förenas i en total förlust av impulskontroll.

Det är alltid samma visa de första veckorna i juni. Skolavslutningen orsakar syntax error även i det mest restriktiva föräldrahjärtat. Tindra, du starka, nyfikna, kloka, grattis till att ha gått ut fyran. Världen är ditt ostron, du mest begåvade av barn i Universum. För ett källkritiskt öga är det ganska lätt att slå hål på föräldrars myter om sina barn. Självklart kan inte alla ens bekanta ha närt Malala vid sin barm, det faller på sin egen orimlighet. Det är klart att det finns något ceremoniellt i en student, men hur stor bedrift är det egentligen att gå ut lågstadiet?

 

Föräldrakulturen känns svår för en som precis trätt in i den. Jag blev själv pappa för ett par månader sedan. Men min son har ännu inte hunnit prestera så mycket så jag har kunnat hålla mig hyfsat väl från att sprida fake news om hans stjärnstatus.

En ständig kamera i fejset gör alla till en kändis i någon sfär

Skildringen av barn i sociala medier börjar alltmer likna kändiskulturen. Bor man i Stockholm hör det till vardagen att springa på en Skarsgård här eller en Ingrosso där, men det har på riktigt hänt att jag blivit star struck när jag sett en kollegas tonårsbarn på tunnelbanan. Man har ju bevittnat denna kloka, vackra begåvnings väg genom livet så länge att den börjat likna en kunglighet i ens eget lilla Hollywood. En ständig kamera i fejset gör alla till en kändis i någon sfär.

 

Sju av tio föräldrar lägger ut bilder på sina barn i sociala medier. Drygt hälften ber om lov, enligt en rapport från Statens medieråd. Frågan är vad det gör med ens självbild att ständigt porträtteras som en idol i sina föräldrars flöden. Det kommer det nog en och annan rapport om inom vår snara framtid.

Debatten om nepo babies bör kanske inte enbart belastas kändisvärlden utan även din grannes bakgård. Skillnaden är att där stjärnavkommorna kan dra verklig nytta av nepotismen, så får vanlisbarn bara en falsk upplevelse av rampljuset. Sen får man vakna upp och och inse att kändisskapet inte betyder något eftersom vi vanliga okändisar inte har samma privilegier att nedärva.

Så med risk för att kasta sten i glashus, då jag ännu inte vet hur jag reagerar på ett luciafirande på förskolan. Det sägs förvandla de mest hårdhudade till gelé – och jag är ganska blödig redan som det är. Men jag har i alla fall hoppet och tron att inte även jag är far till Malala. Men det återstår att se.

 

Fotnot: Tindra heter egentligen massor av andra namn.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln