Några har i alla fall skrattat åt horkarlskronan

”Vår horkarl till kung” står det på den förfalskade enkronan.

Kungaexperimentet kallar han det, copywritern Karl Fredrik Mattsson som i knappt ett år arbetat med idén att göra fejkade enkronor med ny text: ”Vår horkarl till kung”.

En smädelse tillräckligt språkligt udda för att gott kunna kallas karnevalesk. I somras hittades den första kronan av Karin Mattsson. Myntet var i själva verket planterat, det var konstnärens mamma som hjälpte till.

Just det tilltaget, att han själv såg till att mynten fick spridning, gör alltsammans lite mindre olagligt men också mer sympatiskt.

Projektet skulle helst förblivit anonymt, men alltför många människor var inblandade för att det skulle lyckas. Medierapporteringen blir en del av det hela, förstås, liksom reaktioner i kommentarsfält och twitterflöden.

En liten enkrona får enorma proportioner samtidigt som Karl Fredrik Mattsson inte vill förklara sina intentioner. Det har han all rätt att slippa. Men det finns ingen rak linje mellan den konstnärliga idén och mottagandet av verket. Han skulle alltså inte skada sitt projekt,  bara göra det mer intressant och komplext. De falska mynten, åtta till

antalet, har redan sin plats i smädelse- och förfalskningshistorien. Vi får se vilken plats de får i framtiden.

Roligt har några av oss i alla fall haft.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.