Mejla

Kristofer Andersson

Miljardärerna vill stöpa om dina tankar

Läs ”Kochland” och förstå mer om den konservativa sajten Kvartal

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Bröderna David och Charles Koch köpte i flera decennier stort politiskt inflytande i USA. Nu har Sverige fått sin motsvarighet i bröderna af Jochnick.
Foto: ap
Bröderna David och Charles Koch köpte i flera decennier stort politiskt inflytande i USA. Nu har Sverige fått sin motsvarighet i bröderna af Jochnick.

Ett projekt i mängden som aldrig blev av var sajten profiler.nu. Där ville jag ställa fjäskande frågor till rika män: Hur tjänade du din första miljard? Hur blir man lika framgångsrik som du? Vad driver dig egentligen? Genom att inte formulera en enda obehaglig fråga skulle resultatet bli just obehagligt. Planen var att fälla guldgossarna på eget grepp – med den rike mannens kroniska narcissism.

Det blev inget. I stället fortsätter överklassen att stöpa och köpa våra tankar.

Den konservativa sajten Kvartal har i flera år värvat profiler från landets mediehus med hjälp av pengar från hemliga donatorer. I dagarna lyfte Kvartal på täcket: De finansiella musklerna kommer från den åttioårige Oriflamegrundaren Robert af Jochnick och dennes nu avlidne bror Jonas af Jochnick, liksom finansmännen Staffan Persson, Patrik Wahlén och Erik Åfors.

Sverige har slutligen fått sina alldeles egna bröderna Koch – duon som ärvde det amerikanska råvarubolaget Koch Industries; vars makt i decennier har möjliggjort värdekonservativa och marknadsextrema projekt. Deras oljefläckade pengar iscensatte såväl tea party-rörelsen som motståndet mot Barack Obamas sjukvårdsreform. Vore det inte för Koch hade USA sedan länge beskattat koldioxid.


Kvartal hävdar att de startades ”som en reaktion på ett trasigt offentligt samtal”. Men syftet var och är att skänka konservatismen intellektuell styrka i frågor om migration och ekonomi. Det är även uppenbart att vänstern saknar motsvarande stamina.

Kochbrödernas påverkansoperationer skedde länge i lönndom, precis som Robert och Jonas af Jochnicks donationer. Verklig makt, den som sällan tilldelas ens politiker, trivs bäst i skuggan. Bröderna Koch lärde sig tidigt familjens maxim: Bara valar som går till ytan kan harpuneras – så stanna i djupet. Enligt Greenpeace har Koch family foundations spenderat 145 555 197 dollar på att attackera klimatforskning åren 1997–2018.

I affärsjournalisten Christopher Leonards bok Kochland: The secret history of Koch industries and corporate power in America exponeras brödernas verksamhet. Det är berättelsen om ett konglomerat som drar in mer än Goldman Sachs, Facebook och US Steel tillsammans och vars politiska mål konsekvent handlat om samma sak: Vidga inkomstklyftorna. Utrota samtliga idéer som hotar din business. Vad du tror är en självständig tanke är planterad politik. Makten hör till fåtalet.

Kochland är förgörande läsning för den som vill tro att adelsmiljardärer från Djursholm med verksamhet registrerad i Cypern och Luxemburg har pumpat in cash i ett mörkblått magasin för åsiktsmångfaldens skull. De rika männen har helt andra planer.

Av: Kristofer Andersson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.