Mycket smuts runt USA:s wrestlingkung

Vince McMahon har byggt ett miljardimperium – och hade alltid tillgång till president Trump

”Behind the bastards” är en av de där poddarna jag prenumererar på men som inte har en självklar plats i min veckovisa lyssnarrutin. En anledning är att avsnitten tenderar att passera fem timmar utspritt över flera delar. En annan är att Robert Evans allt oftare trevar lite i sin jakt på historiens värsta rövhattar att berätta om.

Men då och då dyker det upp en ful fisk som jag helt enkelt inte kan låta bli att kasta mig över. Som häromveckan när Evans meddelade på Twitter att han researchade ett avsnitt om miljardären och wrestlingprofilen Vince McMahon, 77. Och jag var inte ensam om att känna entusiasm inför den stundande avklädningen av den kontroversielle affärsmannen. Tusentals likes och kommentarer regnade in inom loppet av bara några timmar. Strax därpå började olika wrestlingnära nyhetsmedier höra av sig om det kommande avsnittet. Här fanns mycket smuts att gräva i.

 

För även om det kan verka lite främmande för många av oss i Sverige så är wrestlingkulturen djupt rotad i den amerikanska nöjesindustrin, och under decennier var McMahon dess ökände och allsmäktige ledare. Genom ett hänsynslöst utnyttjande av människor och ett liv som alltid balanserat på gränsen mellan det verkliga och det fiktiva byggde McMahon upp ett miljardimperium med nära kopplingar till den tidigare presidenten Donald Trump. Faktum är att McMahons fru Linda McMahon var en viktig del av Trumps administration och det sägs att Vince själv var en av de ytterst få som hade tillgång till presidenten under dygnets alla timmar.

Förra veckan släpptes den första delen av sex av ”Vince McMahon – History’s greatest monster”. Varje del är över timmen lång (i skrivande stund har tre delar publicerats) och tar oss med på en resa inte bara ner i McMahons förflutna utan också i wrestlingkulturens grumliga framväxt. En värld kantad av tragiska öden och osannolika karaktärer. Det är förstås inget vackert porträtt Evans målar upp, det ligger ju lite i poddens natur. Men vackra porträtt är trots allt inget som McMahon blivit miljardär på ändå.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.