”Respektlös debatt om hybridförlagen”

Melker Garay svarar om sin verksamhet – och får svar direkt av Rasmus Landström

Fler borde glädjas åt att hybridförlagen finns, menar Melker Garay

Det var med en viss sorg som jag läste Rasmus Landströms artikel i Aftonbladet. Jag förstår inte varför en skribent i en ansedd kvällstidning ska behöva använda uttryck som ”värst på marknaden”, ”skinnar” och invektiv som ”rövarbaron”. I stället för att sakligt underbygga sina påståenden och avstå från elakheter, så använder sig skribenten av en retorik som knappast nyanserar debatten.

Skribentens aversion mot hybridförlag är så stark att dennes text blir tendentiös; man skulle kunna förvänta sig mer av en skribent på Aftonbladet. För inte ska man uppmuntra en debattkultur som påminner om trollen på nätet, där man kan komma med hårresande påståenden och elakt förtal.

Att komma ut på ett hybridförlag är frivilligt. Innan ett avtal mellan författare och förlag upprättas finns en lång dialog via telefon och via mail då författare med all rätt vill sätta sig in i avtalets villkor. Förlaget uppmuntrar därtill författare att kontakta Författarförbundet om de har frågor om avtalets innehåll. Det finns många som uppskattar hybridförlag, därav alla de manus Ekström & Garay dagligen mottar. Men återigen så är det frivilligt att komma ut på förlaget.

 

Ekström & Garay är snart inne på sitt sjätte år och det borde väl visa att förlaget är seriös i sin utgivning. Lejonparten av vad förlaget ger ut är litteratur som är medfinansierat av författare, men vi ger även ut böcker inom till exempel filosofi som David Humes ”Dialoger om naturlig religion” men även utländsk litteratur som översatts till svenska, exempelvis romanen ”Mendelssohnkartan” som uppmärksammades på Babel, och Paul Valérys ”Den fixa idén”. När man kritiserar förlaget så utelämnar man sådan information. Inte heller nämns att förlaget skänkte 50 000 kr till Ukraina i samband med publiceringen av ”Poeter mot krig” där poeter som Pamela Jaskoviak och Bruno K. Öijer medverkar.

Den missunnsamhet mot och inte sällan omyndigförklarande av författare som kommer ut på hybridförlag är skrämmande och respektlös. I stället för att glädjas över att många fler kan ha möjligheten att komma ut med sina böcker, visas de endast förakt av vissa aktörer. Det är verkligen sorgligt.
Min förhoppning är att debatten om hybridförlag blir mer nyanserad framöver.

 

Melker Garay är vd på förlaget Ekström & Garay

Svar direkt

Inte med ett ord bemöter Melker Garay det som är kärnan i min artikel ”Hybridförlagen säljer falsk författardröm”. Nämligen att deras affärsmodell är ohederlig. I stället kallar han mig för ett ”troll” och att de lurar folk avfärdar han med att det är ”frivilligt att komma ut på förlaget”.

Låt mig göra en jämförelse: om jag lade ut en annons på Blocket under rubriken ”fordon”, laddade upp en bild på en bil, men sedan skickade en rostig sparkcykel till köparen skulle de flesta tycka att det vore absurt om jag sade: ”det är frivilligt att handla av mig”.

 

Jag har fått så många brev från förtvivlade människor, som har betalat en förmögenhet för att få ut en bok, och sedan upplevt att förlaget blåst dem. De blev inte betraktade som författare, ingen recenserade dem, knappt någon köpte boken. Varför? Svaret är för att de givits ut på hybridförlag. Som i sin tur säljer just denna författardröm. Detta är att betrakta som ren grymhet: människan är aldrig så skör som i sina konstnärsdrömmar.

Det är också magstarkt att Garay använder sin fasadverksamhet som argument för att hybridförlaget är seriöst. Visst är det hedervärt att de skänkt 50 000 kronor till Ukraina – men på vilket sätt legitimerar det en kass affärsmodell? Garay skryter med att de givit ut upplysningsfilosofen David Hume och modernisten Paul Valéry. Att ge ut klassiker är alltid en välgärning – men någon stor investering är det inte. Särskilt inte när upphovsrätten slutat gälla och stipendierade akademiker översätter. Som Garay själv har berättat för TT är bara 5 procent av utgivningen "traditionell utgivning".

Resterande tjänar de på att sälja illusionen om att göra folk till författare.

 

Rasmus Landström är litteraturredaktör och kritiker för Aftonbladet kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.