Flest kompisar vinner baggen

Filip & Fredriks röstfiske tar spänningen ur tävlingen

Av: Jack Hildén

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Fredrik Wikingsson och Filip Hammar.
Foto: Carolina Byrmo
Fredrik Wikingsson och Filip Hammar.

 I det senaste avsnittet av Filip & Fredriks podcast inleder de med att tacka alla lyssnare. De har nämligen röstat på filmen Tårtgeneralen, som fick publikens pris på Guldbaggegalan. I tidigare avsnitt har duon bett lyssnarna att rösta, så att de åtminstone skulle ha ”en chans” att vinna.

Själv kände jag mig övertygad att de skulle ta hem priset. De övriga nominerade var Den blomstertid nu kommer samt Vill du dansa?

Jag har inte sett någon av de två, men jag som ändå uppskattar det mesta som Filip & Fredrik gör, blev förvånad över den konventionella och rätt pajiga produktion som resulterade i Tårtgeneralen.

Statistiken kring landets mest lyssnade poddar varierar och är svår att mäta, men Filip & Fredrik tillhör de absolut största med över 100 000 lyssnare per vecka. Den plattformen och möjlighet till räckvidd tror jag inte de andra filmerna kommer i närheten av. Klart man använder den möjligheten. 

Men något som är lika återkommande som deras röstfiske i olika tävlingar och galor, är brasklappen om att de är ”ödmjuka”. De är konstant ödmjuka och tacksamma för stödet. 

Kort undran: vad betyder det egentligen att vara ödmjuk? Räcker det med att säga ordet? I så fall uppfyller de helt klart kvoten. Att omsätta det i praktiken är en annan sak, och jag tvivlar inte på att de är tacksamma över följare som gillar deras arbete och som fortsätter göra nya projekt möjliga. Men publikens pris på Guldbaggegalan var som att färdas tillbaka till skolgården. Flest kompisar vinner.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.