”Jag ringde min agent och skrek”

Jenny Nordbergs upptäckt blev till en bok som hyllats av Washington Post

Upptäckten som blev en bok Under en reportageresa till Afghanistan gjorde Jenny Nordberg den häpnadsväckande upptäckten att flickor kläddes ut till pojkar av föräldrar som ville ha söner. Upptäckten blev sedan till boken ”De förklädda flickorna” som hyllats av Washington Posts recensent. Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Jenny Nordberg skriver för New York Times, har medverkat i prestigefyllda ”The Daily Show” med Jon Stewart och varit krigskorrespondent i Afghanistan.

Nu är hon aktuell med boken ”De förklädda flickorna i Kabul”.

Jenny Nordberg ser ut som hämtad ur en amerikansk tv-serie. Som inbiten New Yorkbo håller hon ett högt tempo, talar fort, går fort. Hon är elegant klädd i en välskräddad svart klänning och långa mockastövlar. 

Det var under en av sina reportageresor till Afghanistan som hon gjorde en häpnadsväckande upptäckt – att flickor kläs ut till pojkar av föräldrar som är i ett desperat behov av söner.

– Jag befinner mig hemma hos Azita, en kvinnlig parlamentsledamot. Framför mig sitter två ivriga tvillingsystrar i tioårsåldern. Plötsligt berättar de att deras bror egentligen är en flicka. Jag begrep inte vad de menade och trodde det berodde på språkförbistring.

Funnits i hundratals år

Flickorna tyckte uppenbarligen att Jennys reaktion på deras stora avslöjande inte var tillräckligt entusiastiskt så de upprepade: ”Det är SANT. Han är vår syster.”

– Då kommer lillebrodern in i rummet. Han är sex år, har kort, svart hår och en tuff attityd.  I en tajt jeansskjorta och blå byxor promenerar han självsäkert in i rummet och siktar med en leksakspistol mot mig. Sedan skjuter han och ropar pang!

Jenny visste inte vad hon skulle tro.

– Var det här något som fanns i fler afghanska familjer?

Hon började fråga utlänningar som arbetat länge i Afghanistan, men ingen hade hört talas om företeelsen. Det var först när hon genom ett snårigt, ihärdigt grävande lyckades få lokalbefolkningens förtroende som hon fick fram att systemet med flickor utklädda till pojkar har funnits i hundratals år i Afghanistan. De kallas ”bacha posh” och får en helt annan frihet än sina systrar som mestadels tvingas sitta inlåsta i hemmet. De kan gå i skolan, jobba extra, dra in pengar och hjälpa till.

– Men framför allt höjer en son, även av det här slaget, familjens status. Även om det är temporärt. När en ”bacha posh” kommer i puberteten tvingas hon ofta bli flicka igen. Systemet visar hur lite en kvinnas liv i värt i Afghanistan.

”Riskerar att bli inlåsta”

– Men det finns fäder som vill att deras döttrar ska få utbildning, fäder som inte accepterar den rådande ordningen. Dessvärre är de inte så många och om talibanerna kommer tillbaka tänker de inte

tolerera att flickor klär ut sig till pojkar. De hyllar samma sjuka ideologi som IS – att kvinnor enbart är till för att föda nya krigare. Går

Afghanistan än en gång in i en mer fundamentalistisk riktning kommer alla de kvinnor som gör minsta motstånd att riskera att bli

inlåsta och kastas in i mörkret.

Tog fem år att skriva

Det tog Jenny Nordberg fem år att färdigställa boken.

– Jag hade gjort en väldigt gedigen research. Det svåra var att skriva på engelska, att få allt att hänga ihop. Mycket tid gick åt till att sitta och stirra ut i luften. Och skulle någon bry sig? Skulle den överhuvudtaget bli recenserad?

Det blev den.

– Jag satt i en bil och såg i min mobil att Washington Post skrivit  mycket positivt om den. Recensenten var dessutom antropolog och akademiker. Jag blev så lycklig! Ringde min agent och skrek! Sen läste jag upp recensionen högt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.