True crime-pärlan som ska få oss att betala

Sandra Wejbro om poddjättens nya satsning

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

”Du kan hitta podden där poddar finns.” Som en snabb ursäkt för att slippa rabbla alla möjliga sätt att lyssna på ett program har uttrycket blivit en klyscha. Giganten på marknaden, Apples podcaster, har de flesta mer eller mindre villigt ansett att de måste finnas i.

Sedan några år tillbaka har dock en annan jätte, Amazon, gett sig in i poddvärlden genom sitt ljudboksföretag Audible och i år gasar de ännu mer genom en satsning på vad de kallar ”audio shows”. Det är program man kan prenumerera på, uppdelade i kapitel, så skillnaden mot förr är i stort sett kosmetisk.

I satsningen har de knutit en rad kändisar till sig (Mo Farah, Sue Perkins, Nick Offerman med fler) och skapat 14 shower om olika ämnen, både dokumentärer och pratprogram. Skillnaden mot deras tidigare podcasts, som hyllade ”The Butterfly Effect” med Jon Ronson, är att det nya materialet bara kan lyssnas på med ett medlemskap i Audible (eller Amazon prime). Krångligt för oss poddkonsumenter, men möjligtvis bra för marknaden.

För att försöka locka in oss har de släppt sin stora true crime-pärla ”West Cork” gratis fram till den 9 maj. Den handlar om mordet på franska Sophie Toscan du Plantier som hittades utanför sitt semesterhus på den irländska sydkusten 1996. Journalisten först på plats, Ian Bailey, greps senare för mordet men åtalades aldrig.

Historien som berättas i ”West Cork” har så många märkliga detaljer att den ibland liknar en dålig deckare. En bild målas upp av en levande semesterort på sommaren men på vintern, när mordet skedde, ett tillhåll för de få infödda och några udda typer som tagit sin tillflykt dit. Vad gjorde egentligen Toscan du Plantier där ensam, medan maken, en känd filmproducent, befann sig i deras franska sommarhus? Och vem är egentligen den flamboyante journalisten, poeten och diversearbetaren Bailey som många fortfarande tror är mördaren?

Den skruvade historien berättas föredömligt seriöst och sansat. Som en första smakbit är ”West Cork” väl värd en utflykt i nya poddterränger.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.