Fleece fatale

Hustruns noppiga koftor kan bli slutet för president ”Bling-Bling” i dag

I ett modernt samhälle där allt från befruktning till kremering utspelar sig framför mediernas hungriga kameralinser handlar ett presidentval lika mycket om utstrålning som om politik. Ett viktigt vapen i kampen om väljarna är de potentiella presidentfruarna. Inte minst deras stil. Se bara på Frankrikes första dam Carla Bruni Sarkozy.

När Carla Bruni träffade den då nytillträde, frånskilde, franske högerpresidenten Nicolas Sarkozy strax efter valet 2007 var hon en känd, italiensk modell och sångerska – som röstade vänster. På omslaget till albumet No Promises från samma år sitter hon och läser poesi på golvet i en bohemiskt stökig lägenhet, iklädd enbart en pösig vit t-shirt.

Inte långt senare hade hon omdanats till rikets första dam med ny, fransk nationalitet och ny politisk övertygelse. Stilmässigt valde den nyblivna Madame Sarkozy, i rådslag med den egna staben på Élyséepalatset, att synas i propra Dior-ensembler, kappor i sobra färger, små söta handväskor (tydligen alltid tomma), pillerboxhattar, och platta skor.

Den Jackie Kennedy-inspirerade looken fick positiv uppmärksamhet i modepressen. Men stildraget visade sig vara ett ödesdigert misstag. Plagg som på 60-talet signalerade modernitet hade 40 år senare hunnit bli rejält daterade: de kändes konservativa.

Det blev tydligt inte minst då den franska presidentfruns stil kontrasteras med Michelle Obamas. Paret Obama inspireras också av Kennedy-familjen i sitt imageskapande – men inte av kläderna utan av den avslappnade, progressiva attityden. Michelle Obama satsar på moderna, nedklädda plagg som shorts (!). Och klär sig i en smart blandning av progressiva europeiska namn, unga amerikanska designer (Jason Wu är en av dem som har henne att tacka för sin kometkarriär) samt en del kedjor, inklusive svenska H&M.

När det i dag är dags för presidentval i Frankrike är Nicolas Sarkozy en av de minst populära franska ledarna i modern tid. Och enligt de senaste mätningarna blir det socialistpartiets kandidat François Hollande som kniper presidentposten.

Ett av problemen tros vara Sarkozys smak på det goda livet. Hans personliga stil med Ray-Bans och Rolex-klockor sägs vara inspirerad av maffiabossarna i Sopranos. Och han bryr sig mer om lyxjakter, kändisar och träning än klassisk litteratur eller filosofi.

Hans fru har förklarat att hon inte förstår mycket av landets politik. I stället har hon inför valet mobiliserats i imagebyggandet, och gör nu vad hon kan för att sudda ut de associationer som förärat Sarkozy epitetet ”Le Président Bling Bling”. I en intervju påstår till exempel Carla Bruni Sarkozy (som är arvtagerska till en enorm italiensk däckförmögenhet) att hon och hennes man är ”blygsamma, simpla människor”. Tydligen gillar hon även dokusåpor. Och så brukar hon, iförd peruk, ta sig runt i Paris med tunnelbana.

Men framför allt märks kampen mot bling-stämpeln i hennes nya klädstil, vilken Anne Boulay, chefredaktör på franska GQ, beskriver som ”en typisk fotbollsmamma ur den lägre medelklassen”. Dior-dräkterna har bytts mot mjukisbyxor, noppriga grå koftor och Ugg-boots. Palatset kommunicerar heller inte längre varifrån plaggen kommer.

Men den franska pressen låter sig inte imponeras:

– Trots hennes ansträngningar att framstå som något helt annat är det uppenbart att Carla Bruni Sarkozy är en abnormt vacker supermodell som mestadels dejtat manliga superstjärnor. Inte direkt någon vanlig kvinna på gatan, säger Anne Boulay.

Michelle Obama har lyckats med konststycket att skapa en stil som både är enkel för kvinnliga väljare att identifiera sig med – och lätt att identifiera. Carla Bruni Sarkozy däremot har hoppat från volangtoppar till haute couture och snabbt vidare till fleece. Hon är en politisk och stilmässig kappvändare.

Om väljarna övertygas av paret Sarkozys senaste förvandlingsnummer får vi veta först när de slutgiltiga valresultaten kommer om några veckor. Men just nu blåser det kallt på toppen. Vilket inte är helt förvånande: fransmännen brukar inte vara särskilt överseende när det gäller dålig smak.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.