Självhatande, ung och vilse i en woke värld

Kontroversiella ”Fuccboi” skildrar vår tids mest avskydde man

Publicerad 2022-04-10

Sean Thor Conroes ”Fuccboi” kretsar kring samtida maskulinitet.

Kan man tänka sig en generationsroman för de som inte bryr sig om litteratur? Fuccboi, av den japansk-amerikanske författaren Sean Thor Conroe, vill vara just det.

Den är en blandning av relationsroman och app-arbetarlitteratur, förmedlad genom autofiktiva dagboksanteckningar om en ung man som går vilse i en woke värld. Visserligen är boken fullmatad med litterära referenser (Knausgård, Houellebecq, Ferrante), men författad på en slangspäckad twitterprosa snarare än pretto-akademiska.

Den 27-årige berättaren, som delar förnamn med författaren, bor i Philadelphia. Han är en ”sus hetero bro” som lyssnar på Drake, mikro (och makro)-doserar MDMA och säger saker som ”Jag vet inte vem jag är nu eller vem jag kommer att vara i morgon …”.
Sean vill stå över antikverade monogama normer och kämpar för att leva upp till relationskraven i en post-woke, post-metoo-värld.

Han älskar sina tjejer — ”baes” — lika mycket, enligt en ”icke-ägandeskap-baserad polyamori från forna tiders matriarkat”. Ex-bae, side-bae, redaktörs-bae, autonoma-bae.


Problemet med dem alla är deras outtalade krav på att bli ”den enda rätta”. Idén om ödesbestämd kärlek är besläktad med det problematiska hora-madonna-komplexet, men vad är alternativet? Att betrakta sexuell attraktion som ett spel, där alla kvinnor kan manipuleras med rätt psykologisk stimulans?

Den inre monologen är dränkt i självhat och skam. Kanske förtjänar Sean bara att bli allmänt blockad för evigt? Ibland bubblar frustrationen över att ständigt misstänkliggöras när någon pratar om patriarkatet upp inom honom: ”Hur fan var jag priviligierad? Jag kunde inte göra ett skit. Inte bara det, ingen tillät mig visa eller erkänna att jag inte kunde det heller. Inte män och särskilt inte kvinnor”.


Halvironiska försök att bli soundcloudrappare finansieras med slit som weedbonde och gigslav för appföretaget Postmates. Ur och skur-cyklande (med Joe Rogan i lurarna) och dess konsekvenser skildras i detalj: extrema inflammationer och tung medicinering. Huden blir ”elefantlik”, det bildas cystor och bölder svåra att bota med ”negativ inkomst och noll sjukförsäkring”.

Framför allt vill Sean bli författare, men han är desillusionerad över hur tidsandan politiserat all konst (boken utspelar sig under Donald Trumps första presidentår 2017 och 2018).


Som titeln antyder är Fuccboi skriven på hiphopkodad onlineslang. Det kan stundtals bli poserande, men Thor Conroe har förstått att litteraturvärlden ofta exkluderar de grupper den påstår sig vilja lyfta. En essä hyllar rapparen Lil B, och förklarar hur raden ”suck my dick hoe” är en könsneutral känsla som bara blir misogyn i den ”woke-fascistiska” betraktarens ögon.

Fuccboi köptes för miljonkronorsbelopp och har sedan utgivningen i januari blivit kontroversiell, delvis efter anklagelser om plagiat. Oavsett vad som stämmer har Thor Conroe lyckats hitta ett utlämnande driv som bygger en fascination för vår tids mest hatade man. Ett länge efterfrågat perspektiv på maskulinitet 2022.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln