Hatet, inifrån

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-25

Aneröd.

Renzo Aneröds hårdkokta Löftet, om underklasshat, laglöshet och våld i göteborgska förortsmiljöer har lästs flitigt på fängelserna. Den, och Jan Guillos Ondskan.

Vildsvinet, Aneröds andra roman (skriven med Karwan Faraj) börjar med Backabranden i Göteborg 1998 och följer kurdiske Zankos familj som flydde Saddams Irak och kom till Sverige under 90-talets krisår. Pappan har svårt att få arbete och blir en knäckt man. Zanko blir tidigt ledare för ett kriminellt gäng i Gårdsten som rånar jämnåriga i Nordstan och säljer droger i sitt eget område. Snart går de över till Angered Gangster och hårdare verksamheter som indrivning, häleri och beskyddarverksamhet.

Zanko är en sån som kan låta avrätta en dörrvakt som nekar honom företräde i krogkön. Eller överväga att döda sin 18-åriga syster för att hon dejtar en asiatisk kille. Så småningom lockas han in i en islamistisk grupp som planerar al-Qaidainspirerade sprängattentat i Sverige.

Det är inte finlitteratur men inte heller distanserat underhållningsvåld. Renzo Aneröd skriver med underdogpatos snarare än moralism. Han går in i sina gestalter och tolkar drivkrafter och tumult inifrån: kulturella präglingar, lojaliteter, maktbegär och brödraskapens hederskoder. Det handlar om människor som genom utanförskap och marginalisering dras in i en svartvit värld av rädsla, hat och grupptryck.

Hårdkokt, emellanåt grovt förenklat, men det är ju de här mekanismerna man undrar över, som demoniseras och utnyttjas politiskt och få har insyn i. Aneröd pekar intressant nog på stora likheter mellan klantänkandet och vit-makt-ideologin.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.