Hederskulturen inifrån

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-24

Känslosvallande och medryckande
om att trotsa familjens förväntningar

Arkan Asaad är född 1980 i Kirkuk i den kurdiska delen av Irak . Han kom till Sverige 1984 tillsammans med sin familj.

Sommaren efter att han tagit studenten följer Amàr motvilligt med sin far och syskonen på en semesterresa till farmoderns by i norra Irak. Fadern är släktens överhuvud och har stöttat många av sina anförvanter, inte minst ekonomiskt, under krigsårens förföljelse. Hemma har han varit en våldsam despot som krävt lydnad och underdådighet, både av barnen och mamman.

Stjärnlösa nätter – En berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv, är en roman på självbiografisk grund, en slags indignationsroman om ofriheten i hederskulturer. Arkan Asaad skriver yvigt och drastiskt om den svettiga resan i två begagnade bilar och mötet med farbröder, fastrar och mostrar som tar emot Amàr med värme och generositet. Amàr som växt upp i en lägenhet i Västerås utan släktens närvaro har plötsligt fyrtio kusiner! Barnen står i kö för att pussa honom, kvinnorna passar upp med mat och te och han respekteras av männen. En gemenskap han inte visste att han var en del av.

Amàrs föräldrar kom till Sverige på 80-talet, som så många andra kurder på flykt från Saddam Husseins terror. Deras barn har växt upp som svenskar som hellre ser finalen på Melodifestivalen än följer krigsrapporterna från föräldrarnas hemland. Amàr drömmer om att bli filmregissör. Mot sin vilja blir han nu i stället bortgift med sin fattiga kusin Amina, något som fadern planerat bakom hans rygg.

Stjärnlösa nätter är melodramatisk och tillspetsad. Asaad är inte litterärt slipad men berättar känslosvallande, livligt och medryckande om hur en ung man som tror på romantisk kärlek och individens frihet (och vars idol är Muhammed Ali) trotsar faderns och hela släktens hedersbegrepp och förväntningar. Brytningen är inte direkt hjältemodig utan lång och krisig och kostar honom mycket: skuldkänslor, identitetsförlust, utanförskap. Och han måste betala stort skadestånd till Aminas familj.

Den patriarkala hederskulturen skildrad inifrån på Asaads öppna och frimodiga vis skapar ett slags förståelse hur människorna tänker och känner. Det handlar om uråldriga traditioner och ett starkt socialt tvång, men mer än jag trodde om konkreta, materiella behov. För en arbetslös, sjuk, gammal eller hotad kurd i samtidens Irak kan familjens och släktens hjälp och lojalitetsband vara livsavgörande. Utan Sveriges trygghetssystem i ryggen hade nog Amàr haft svårare att välja sin frihet.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.