Kör ifrån en bra historia

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-07

David Ericsson är långtradarchauffören som också är författare. 1999 kom novellsamlingen Truck stop som följdes av romanerna om den rastlöse frihetsromantikern Jack, Redlight och Taxfree.

Och nu Svart marmor. Jack har blivit stadgad sambo med socialarbetaren Sanna. Hemma i radhuset är lakanen bländvita, sonen ska hämtas tidigt på dagis och Sanna blir sur om Jack svär. På färjorna, på lastbilsfiken, ölbarerna och bordellerna längs Europavägarna där Jack kör i veckorna är verkligheten en helt annan.

David Eriksson är ganska ensam om att skildra transportsektorn som arbetsplats. Åkeriets skitiga kafferum och porrtidningarna på muggen, körhets och övertid, bristen på sömn, de lockande röda lamporna och de många ensamma milen i mörker, regn och snöoväder.

”Tänk på kvinnor, så håller du dig vaken”, var en typisk replik redan i Truck stop. I Svart marmor leder de fantasierna vidare. Jack kan inte sluta tänka på Lea, fosterdotter till en av hans kompisar. Flickan som han känt sen hon var tolv är nu en vacker 23-åring som plågas av incestminnen, samtidigt som hon söker Jacks beskydd och hjälp för att ta sig ur en hemlig, frimurarliknande orden som tvingar henne att delta i förnedrande sexriter. Jack blir lite stött av att Lea tänder på att knulla så hårt att det borde göra ont. Han inser att hon är skadad på något sätt men kan inte låta bli henne ändå.

Här finns en intressant berättelse om sex som tröst och revansch och om manlig maktlöshet inför driften. Tyvärr utrörd i en spekulativ och småtafflig spänningsroman. Varför inte dra maktlöshetsspåret till sin spets i stället för att krydda med nakna kvinnor bundna vid kors?

De sexuella ”behov” som driver både gangbangande ”toppchefer”, porrfluktare och hyggliga killar som Jack tycks leva sitt eget grumliga liv, liksom oåtkomligt för något annat än råa skämt och samvetskval. Så även här. Men är det verkligen vrede och rädsla som gör att Jack både vill ”doppa lammkött” och sova ut på de vita lakanen?

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.