Ni kunde väl ha tagit ännu fler autokromer!

Landskrona museum visar hundraåriga färgfoton från Victoria & Albert Museum

Publicerad 2023-10-07

Autokromt foto av F. A. Paneth (1887–1958).

Lite fler autokromer hade ni kunnat ta! Så har jag alltid tänkt om alla de som levde när autokromtekniken – en tidig metod för färgfotografi – hade sin storhetstid. Alla med tid och pengar dårå, för tekniken var dyr och klyddig.

Landskrona Foto ställer ut 51 autokromer tagna 1908 till 1929 och bilderna är originalkopior från Victoria & Albert Museums samling; en lysande idé att samarbeta fram den här utställningen och det gamla Tyghuset vid Kasernplan är en perfekt plats att visa dem i.


Ta en autokrom som den fotograferad av kemisten F. A. Paneth. Motivet är hustru och barn mot fonden av ett bergslandskap – som om det fanns en tid då kvinnor och barn var väsen och tillvaron en enda lång semester.

Tekniken gör något med fantasin, bilden fiktionaliseras och jag ser den inte som ett foto utan som en scen ur en roman av Thomas Mann.


Fjorton namngivna fotografer ställer ut, ofta hängivna amatörer och stämningen är det välbeställda familjealbumets Cornucopia; familjer, trädgårdar och stilleben; det är rikedom men någonstans anas hotet från första världskriget, det är borgerligt gott liv men också den förljugenhet Freud och Jung gjorde en ny disciplin av.

Ja, det läser jag in men samarbetet mellan bild och betraktare har alltid tyckts mig särskilt påtagligt angående autokromer och det finns en parallell till tekniken; själva bilden blir till i samarbete med ögat. Färgen kommer sig av små korn av potatismjöl som färgats i cinnoberrött, gulgrönt och ultramarinblått och den färdiga bildens korrekt placerade färgfält är delvis en synvilla som ögat gör för att underlätta hjärnans tolkning av fotografiet.


Bröderna Lumière, som sålde autokrom-metoden, lovade autentiska färger men så är det gudskelov inte utan färgerna är akvarellaktiga vilket ger dem en andlig, mystisk, dimension. Oanständigt sköna är de, vilket effektiviserar fotografiets memento mori: Du glömmer väl inte bort att du är dödlig? Ett budskap som funnits i färg i över hundra år.

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln