Drottningens personliga tal vid mötet på slottet

Kungaparet samlade hjälporganisationer för att stötta barn på flykt

– Nu. Och nu. Och nu. Varje sekund blir ett barn i Ukraina en flykting.

Med de orden öppnade drottning Silvia ett unikt möte på Kungliga slottet idag.

Tjugo av Sveriges störstas hjälporganisationer var inbjudna för att hitta lösningar för att skydda barn som flyr från Ukraina.

I ett mycket personligt tal berättade drottningen om sina egna erfarenheter av krig och flykt.

Den lilla silverklockan som drottningen höll i handen pendlade fram och tillbaka inför publikens ögon. Hon stod i en talarstol i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet

– Inte varje timme. Inte varje minut. Utan varje sekund, enligt Unicefs beräkningar. Varje sådant barn riskerar att skadas fysiskt och mentalt genom de umbäranden som kriget och flykten innebär, sa drottningen. 

Den 19 mars larmade UNICEF om att risken för att ukrainska barn på flykt ska utsättas för trafficking och andra brott är extremt hög.

– Vi berörs alla djupt av det som sker i Ukraina, sa kungen och välkomnade alla till mötet som gick under namnet ”Skydd av barn kan inte vänta”. Syftet var att bidra till att svenska hjälpinsatser till Ukraina stärker barns trygghet och skydd.

Drottningen höll ett mycket personligt tal på Kungliga slottet där hjälporganisationer hade samlats för att hitta lösningar på hur man bäst hjälper barn som flyr från Ukraina.
Drottningen höll ett mycket personligt tal på Kungliga slottet där hjälporganisationer hade samlats för att hitta lösningar på hur man bäst hjälper barn som flyr från Ukraina.

Ligor lockar kvinnor och barn

Bland de inbjudna fanns förutom organisationerna även Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin, Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik och Anna Ekstedt, ambassadör mot människohandel på Utrikesdepartementet.

En av dagens talare, Fredric Larson från NGO Resource Center Ukraina, var med på länk från Ukraina. 

– Vi har 4,2 miljoner flyktingar i Europa från Ukraina, hälften av dem är barn. Det är otroliga siffror som man inte kan föreställa sig. Barn tvångsdeporteras till Ryssland och ryska trupper bombar sjukhus, inklusive landets största barnsjukhus. Läkare vittnar om att man nu måste prioritera de barn som man tror kan överleva. Inte de barn som är svårast skadade, sa Larson.

Flera av hjälporganisationerna som talade under dagen vittnade om att organiserade ligor väntar vid gränsövergångarna för att locka kvinnor och barn att följa med. Men istället för hjälp och husrum tvingas de in i trafficking.

20 av Sveriges största hjälporganisatoner samlades på Kungliga slottet under temat ”Skydd av barn kan inte hjälpa”.
20 av Sveriges största hjälporganisatoner samlades på Kungliga slottet under temat ”Skydd av barn kan inte hjälpa”.

Mycket personligt tal

Med på mötet var även kronprinsessparet och prinsessan Sofia.

– Försöker ni även nå ut med information till de yngre via sociala medier? frågade prinsessan Sofia som jobbar med barns utsatthet på nätet.

– Det är en viktig fråga. Ja det finns kampanjer som riktar sig direkt till barn och unga, konstaterade Pernilla Baralt, Generalsekreterare för Unicef.

Hon berättade att vi står inför den största förflyttningen av barn sedan andra världskriget.

Drottning Silvia som föddes i Tyskland 1943 har få minnen från andra världskriget, men hon ser ändå paralleller mellan då och nu. I ett mycket personligt tal vände hon sig till alla mötesdeltagare.

Kungaparet hade sällskap av prinsessan Sofia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
Kungaparet hade sällskap av prinsessan Sofia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

”Det var fruktansvärt”

– Låt mig få vrida tillbaka tiden en aning. Min mor dog 1997 och när vi skulle tömma hennes våning hittade vi många pärmar med brev.

Breven skrevs av drottningens pappa Walther Sommerlath under andra världskriget. Drottningen beskrev läsningen som intressant och fruktansvärd på samma gång. 

– Det påminner mycket om Ukrainas situation idag. Hunger, katastrof, förstörelse, ingenting fungerade och det var fruktansvärt. 

Hon berättade att familjen planerade att fly från Tyskland och bosätta sig i Brasilien vid krigets slut.

– Som ni vet var min mamma brasilianska och min pappa tysk. Vid den tiden hade man infört en ny lag i Brasilien, sa drottningen. 

”Jag skulle tvingas stanna i Tyskland”

Lagen innebar att alla barn som var födda i Brasilien med en eller två brasilianska föräldrar fick komma tillbaka. Men de barn som var födda i Tyskland trots att de hade en brasiliansk förälder var inte välkomna. Både drottningen och hennes yngsta bror var födda i Tyskland.

– Min bror var fem och jag var tre år. Så vi skulle inte få följa med mina föräldrar till Brasilien. Vi skulle stanna själva i Tyskland. I det förstörda Tyskland.

Hon berättade att breven vittnar om hur hennes föräldrar kämpade för att alla barnen skulle få följa med.

– Allt som händer nu påminner mig väldigt mycket om den situationen.

Drottningen tystnade en kort sekund.

– Kungen har ett väldigt fint motto som lyder ”För Sverige i tiden”. Jag tycker mycket om det. Men nu skulle jag också vilja säga ”För Ukraina i tiden”, sa drottningen.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE