Kungaparet stöttar barn som flyr från Ukraina

Uppdaterad 2022-03-26 | Publicerad 2022-03-23

Barn på flykt är oerhört utsatta för våld, svält och trafficking.

Nu arrangerar kungen och drottningen samtal mellan Sveriges största hjälporganisationer.

På fredag fylls Kungliga slottet av människor som vill hitta lösningar för att hjälpa barn som flyr från kriget.

Över 1,5 miljon barn beräknas ha flytt från kriget i Ukraina sedan det startade för snart en månad sedan. Många miljoner barn är kvar i en akut krigsmiljö i landet.

Den 19 mars larmade UNICEF om att risken för att ukrainska barn ska utsättas för trafficking och andra brott är extremt hög.

– Kungafamiljen är engagerade och vill hjälpa till på olika sätt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Sedan drottningen startade World Childhood Foundation 1999 har hon haft fullt fokus på utsatta barn. Kungen och kronprinsessan har sedan flyktingkrisen 2015 haft migration och integration på sin agenda.

Kungaparet bjuder in Sveriges största organisationer till Kungliga slottet. Syftet är att hitta sätt att ge trygghet och skydd till barn som flyr från Ukraina.

Vill ge barnen skydd och trygghet

– Jag är övertygad om att vi alla känner likadant för människor som är i nöd. Vi måste hjälpas åt! Göra så gott vi kan, sa kungen då.

På fredagens möte som går under namnet ”Skydd av barn kan inte vänta”, kommer ett tjugotal hjälporganisationer samtala och dela erfarenheter. Syftet med mötet är att bidra till att svenska hjälpinsatser till Ukraina stärker barns trygghet och skydd.

Bland de inbjudna finns förutom organisationerna även Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin, Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik och Anna Ekstedt från Utrikesdepartementet.

Belgiska drottning Mathilde och kung Philippe har öppnat upp två av sina fastigheter för att ta emot tre ukrainska barnfamiljer.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Vackra klänningar för alla tillfällen

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

LÄS VIDARE