Håll riskkapitalet borta Magdalena Andersson

Sverige måste göra stora offentliga investeringar de närmaste åren, men lösningen är inte att släppa in privata finansiärer.

Bolaget som just nu bygger Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm har hamnat i ett skattebråk. Det berättade Svenska Dagbladet i går. I en första omgång har avdrag på drygt 26 miljoner underkänts av Skatteverket.

Det är en historia med alla de klassiska ingredienserna i avancerad skatteplanering. Brevlådeföretag i Luxemburg, räntesnurror och brittiska riskkapitalbolag.

Skandaler utan slut

Skandalerna kring bygget av Stockholms nya prestigesjukhus har liksom ingen ände, och egentligen borde vi kanske inte bli förvånade. Det handlar om det som på politikersvenska brukar kallas OPS, offentlig-privat samverkan.

Ett privat företag bygger och driver en verksamhet åt det gemensamma, mot betalning naturligtvis. I teorin ska vinstintresset effektivisera verksamheten och spara pengar. Kanske är just det problemet.

Räntesnurrorna bakom finansieringen av Nya Karolinska är inte unika. Att undvika skatt är en av det internationella kapitalets bästa grenar. Men det blir extra stötande i verksamhet som betalas med skattepengar.

Enorma investeringar

Sverige behöver enorma investeringar de närmaste åren. En stor del av debatten om dagens budget kommer att handla om det. Järnvägen och vägarna måste rustas. Skolor måste byggas och sjukvården måste dimensioneras för en äldre och större befolkning. Och då har vi ändå inte talat om de investeringar som behövs för att ställa om till en hållbarare samhällsordning.

Magdalena Andersson och regeringen lovar att staten ska ta ansvar, men det dröjer innan de stora pengarna finns tillgängliga.  Naturligtvis är det lockande för politiker på olika nivåer att snegla mot det privata kapitalet för att finansiera allt som behöver göras.

Lockande, men inte så klokt.

Dyr lösning

Privata mellanhänder blir ofta ett dyrt sätt att betala för gemensamma investeringar. Inte nog med att privata lån får högre ränta än om staten eller kommunen lånat på egen hand eller att insynen begränsas. Dessutom bygger OPS-lösningar i allmänhet på olika slags monopol som gör att investeringarna inte kan användas effektivt. Arlandabanan är ett utmärkt exempel.

Om de privata intressena ändå lyckas pressa kostnaderna beror det - som i fallet med Nya Karolinska - många gånger på att företagen kommer undan skatten.

Det kan faktiskt inte vara någon bra affär i en verksamhet som betalas med skattepengar.