Rapporten landar nog i Pourmokhtaris sopor

Förra årets klimatframgångar kommer utraderas

Klimatministern visar hur mycket hon bryr sig om fakta.

Det var glädjande nyheter jag vaknade upp till. Sveriges utsläpp minskade förra året. Tjoho! Vi är på god väg. Eller?

Totalt minskade Sveriges utsläpp förra året med fem procent jämfört med året innan.

– Det är en ganska stor minskning, som vi inte riktigt väntat oss, säger Anna-Karin Nyström, chef på Naturvårdsverkets klimatenhet, till TT.

Beror det på den nya regeringen? Skulle inte tro det, de hade inte ens hunnit formera sig.

Är det för att vi har en ny klimat- och miljöminister? Knappast.

Det senaste decenniet har Sveriges utsläpp minskat med i genomsnitt runt två procent per år. Att det blev en så stor minskning förra året beror framför allt på att utsläppen från transporter minskat med hela tio procent.

Den viktigaste orsaken är att mer biodrivmedel blandades in i bilarnas tankar. Enligt Naturvårdsverket har reduktionsplikten varit helt avgörande. Reduktionsplikten har tjänat oss väl. Men den är inte långlivad.

Efter mycket tjafs och till och med hot om regeringskris så sänkte regeringen reduktionsplikten, vilket börjar gälla vid årsskiftet 2024. Det finns alltså skäl till min oro.

En annan anledning till att utsläppen minskar är elbilar.

För första gången någonsin gör den växande andelen eldrivna fordon ett tydlig avtryck på Sveriges utsläpp.

Allt fler köper en laddbar bil och det märks.

Inte heller det är en anledning för Pourmokhtari att sträcka på sig. Regeringen tog nämligen bort klimatbonusen som gjorde det billigare att köpa en elbil med hjälp av staten. Ett uppskattat stöd som gjorde att försäljningen ökade.

Glädjen kommer alltså att bli kortvarig

Även om utsläppen för transportsektorn har minskat är det mer trafik på våra vägar och de kommer att finnas kvar lång tid framöver.

Glädjen kommer alltså att bli kortvarig. Naturvårdverket förväntar sig en kraftig ökning av utsläppen. Om sju år ska utsläppen från transportsektorn ha minskat med 70 procent jämfört med år 2010 har riksdagen slagit fast.

Än så länge verkar inte regeringen ge stöd eller ändra styrmedel för att det ska ske.

Det är en lång bit kvar.

Första januari skrev Ulf Kristersson, Ebba Busch och Romina Pourmokhtari under en debattartikel om att de skulle anordna ett nationellt klimatmöte med företag, fackföreningar, forskare och civilsamhälle.

Men fredagens möte var bara ett spel för gallerierna. Varken klimatforskare eller miljöorganisationer var inbjudna.

I Tidöavtalet står det att klimatpolitiken ska baseras på fakta, men det lever inte regeringen efter idag. Naturvårdverkets rapport kommer nog hamna i Romina Pourmokhtari sopor.