I Polen är frågan: kan man bli demokrati igen?

Här framställs oppositionen som förrädare

Pressträff i Gdansk med Barbara Nowacka och Agnieszka Pomaska, de ledande kandidaterna för Medborgarplattformen för Gdynia respektive Gdansk inför valet i Polen på söndag.

KOŚCIERZYNA Det är lite för kallt i kampanjbussen, tänker jag när vi rullar in på torget i Kościerzyna. Staden är en del av Kasjubien i regionen Pommern och här bor många från minoriteten kasjuber, ett västslaviskt folk som förtrycktes under kommunismen.

För Barbara Nowacka, kandidat från det största oppositionspartiet Medborgarplattformen, är det hemmaplan. Släkten kommer från området och hennes mamma var en gång ledamot av Sejmen, den polska riksdagen, härifrån.

I dag är Barbara Nowacka ledamot från samma valkrets, och även partiledare för den socialdemokratiska fraktionen inom Medborgarplattformen, ett annars i huvudsak liberalt parti nära svenska Moderaterna. En liten folksamling möter upp, alla vill ta selfies. Det är ännu kallare än i bussen.

– Vi började kampanja i mars. Både nationellt och lokalt. Sedan dess har jag besökt samliga 41 valkretsar i landet, säger hon.

Jag har fått följa med de sista skälvande minuterna av kampanjen. På söndag står allt på spel. Regeringspartiet nationalkonservativa Lag och rättvisa har försökt få bort förtidsröstning så de allra flesta röstar på själva valdagen.

Förutom just Kasjubien, känt för sitt kuperade landskap och goda jordgubbar, är Pommern ganska platt. Eftersom Lag och rättvisa kontrollerar statsmedia har oppositionen byggt sin kampanj kring sina gräsrötter och att nå väljare direkt via sociala medier. Så Barbara Nowackas tre kampanjbussar åker i skytteltrafik, ingen by är för liten, inget torg för folktomt. Varje röst är viktig.

Öppet möte på ett torg i Starogard, sydöstra Pommern, med  bland andra Barbara Nowacka och Patryk Gabriel från Medborgarplattformen

– Sätt tjuvarna i fängelse, ropar en kvinna på torget i byn Chojnice.

Hon vill absolut prata med Barbara Nowacka, som knappt hinner ur bussen. ”Tjuvar” är ett ord som återkommer när folk pratar om Lag och rättvisa.

Korruptionen är omfattande och flera ministrar och andra politiker pekas ut.

På torget i Chojnice finns en utställning med stora glasskivor som satts upp av regeringen om nazisternas illdåd i regionen under andra världskriget.

– Lag och rättvisa försöker framställa oppositionen som förrädare, som går i Tysklands ledband. I stats-TV återkommer detta ständigt, säger Barbara Nowacka.

Mittemot regeringens utställning har någon satt upp en stor banderoll på husfasaden med åtta stjärnor, först fem och sedan tre. Stjärnorna är kod för ”Dra åt helvete Lag och rättvisa”.

Samma symbol återkommer på bildekaler, klistermärken och klotter. Det finns i dag två block i polisk politik. De som röstar på Lag och rättvisa och de som hatar Lag och rättvisa.

På en pressträff i Gdansk med Barbara Nowacka och Agnieszka Pomaska, toppkandidat för Medborgarplattformen i staden, kritiserar de hur Lag och rättvisa använder pengar från statliga bolag i sin valkampanj.

Exemplen är så dråpliga att folk börjar skratta. En kandidat från regeringspartiet, och hög chef, har för offentliga medel delat ut en ritbok med politisk propaganda i skolorna där barnen kan färglägga söta bilder av... honom själv.

Men frågan är allvarlig. Lag och rättvisa kontrollerar inte bara statlig media, domstolar, myndigheter och statliga bolag. De använder även resurser rakt ur statens kassa för att driva valkampanj.

Orden ”tjuvar”, ”rövarband” och ”de borde sitta i fängelse” återkommer ständigt i samtal med människor.

Så uttrycker sig inte riktigt oppositionens politiker men det säger något om de strömningar som finns i det polska samhället.

I byn Czersk finns nästan inga människor på torget. Däremot blåser det. Men oppositionens affischer syns precis överallt. Längs gatorna, hängande från folks balkonger och på stora tavlor.

Även det högerextrema partiet Federationen har satt upp sitt material, en svart örn. Men bara ett fåtal av Lag och rättvisas blå affischer syns till.

– Våra väljare känner medvind, det spelar stor roll för mobiliseringen. Lag och rättvisas sympatisörer ser inte glada ut. Samtidigt vet ingen riktigt vad som händer. Kan man lita på opinionsmätningarna? Det har man inte kunnat i andra val, säger Barbara Nowacka.

Polen är ett väldigt polariserat land. Mellan öst och väst, där Lag och rättvisa har allt starkare stöd desto längre österut man kommer. Just Pommern i väst kan beskrivas som Medborgarplattformens hjärtland. Det var härifrån partiledaren Donald Tusk svingade sig upp till både posten som premiärminister och ordförande i Europeiska rådet.

Men det finns även en konflikt mellan ett allt mer sekulärt centrum och en djupt religiös periferi, i städerna styr oppositionen medan Lag och rättvisa dominerar landbygden.

I Kościerzyna, i Kasjubien långt från allfartsvägarna, stödjer en övervägande majoritet regeringen. I centrala Gdynia väldigt få.

Dagen avslutas i staden Starogard med ett öppet möte för bland annat den lokala kandidaten Patryk Gabriel. Alla är trötta, men jag räknar till över 50 aktivister och nyfikna.

Polens val på söndag kommer att påverka hela Europa. Men hur monterar man egentligen ner en auktoritär stat? Hur återinför man fria medier, oberoende domstolar och ett fritt samhälle igen?

Vi vet ännu inte om Lag och rättvisa kommer att acceptera en valförlust. Högsta domstolen och presidenten, som är lojala med regeringspartiet, måste acceptera valutgången.

Donald Trump har övertydligt visat hur sårbara regeringsskiften kan vara. Det finns mycket att trixa med. Samtligt – Polen är inget naivt land.

– Den 15 oktober slänger vi ut bolsjevikerna, dundrar Jerzy Borowczak vid det öppna mötet i Starogard.

Jerzy Borowczak är också ledamot av Sejmen och en av veteranerna från fackföreningen Solidaritet. Att han kallar Lag och rättvisa för ”bolsjeviker” väcker jubel.

Polen har sett auktoritära partier falla förr. De vet att det är möjligt.

Följ ämnen i artikeln