Även undersköterskor vill får sina löner i tid

Kommunals krav är på allvar

Kommunal har tagit fajten för medlemmarnas villkor tidigare. Här en bild från strejken 2003.

Fackförbundet Kommunal, LO:s största, har varslat om strejk. Lyckas man inte hitta en uppgörelse med arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Regioner innan torsdag bryter konflikten ut.

På hundratals arbetsplatser över hela ladet lägger Kommunals medlemmar i så fall ner arbetet. På andra innebär varslet nyanställningsblockad.

Veckan efter inleder Vårdförbundet en övertids- och nyanställningsblockad om man inte kommer överens.

Det låter dramatiskt, och det är dramatiskt.

– En strejk är alltid en sista utväg, sa Kommunals ordförande Malin Ragnegård när förbundet la sitt varsel.

Välfärdens arbetare förtjänar uppskattning. I stället möts man av krav på nya besparingar

Motsättningarna handlar egentligen inte ens bara om pengar. Kommunal kräver regler för hur lönesamtal ska gå till, och en uppgörelse om hur scheman för till exempel brandmän ska anpassas till de nya reglerna om dygnsvila. Också Vårdförbundet kräver rimliga arbetsvillkor för sina medlemmar.

Krav som borde ligga i kommunernas intresse också.

Efter pandemin förtjänar välfärdens arbetare uppskattning och erkännande. I stället möts man nu av krav på nya besparingar.

Det är förstås inte alls säkert att det blir någon strejk. Alla vet vad det skulle kosta. Ett varsel är en signal, och ett sätt att ge Medlingsinstitutet möjlighet att försöka hitta en lösning.

Ändå känns Kommunals strejkhot och Vårdförbundets varsel som påminnelser om att Sveriges löntagare håller på att tröttna.

Priserna på maten har stigit. Hyrorna också, och naturligtvis räntan för ditt bostadslån. ICA-handlare gör rekordvinster. Bankerna också. Och börsens aktieägare har inte gått lottlösa genom de senaste dyrtiderna.

Samtidigt finns det en grupp som inte kunnat kompensera sig, Sveriges löntagare. förra årets uppgörelse om 7,4 procent under två år såg kanske bra ut, men den räddade inte köpkraften.

Enligt det statliga Medlingsinstitutet sjönk reallönerna med nästa 8 procent bara under 2022.

Nyligen sa IF Metalls avtalssekreterare, Veli-Pekka Säikkälä, till Dagens Arbete att kraven också från industriförbunden blir högre nästa gång det är dags att förhandla. Löner i andra länder har stigit snabbare än i Sverige, och den värdelösa svenska kronan gör att pengarna rullar in till exportföretagen.

Arbetsgivarna är förstås helt oförstående.

Svenska fackföreningar kommer inte att ställa orimliga krav. Det gör man aldrig. Men ska traditionen med arbetsfred fortsätta måste det ske på rättvisa villkor. Och facken tänker stå upp för sina medlemmar.

Det är som sagt långt ifrån säkert att det blir strejk i landets kommuner. Men när det nu ser ut att ljusna en smula i ekonomin är det säkert att svenska löntagare måste få tillbaka det man avstått från under de senaste åren.

Kommunals och Vårdförbundets varsel behöver tas på allvar av fler arbetsgivare.

Följ ämnen i artikeln