Mejla

Daniel Swedin

Shekarabi måste hedra Strandhälls löften

Nya ministern kommer få händerna fulla

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ardalan Shekarabi är ny socialförsäkringsminister
Foto: LOTTE FERNVALL
Ardalan Shekarabi är ny socialförsäkringsminister

LEDARE

– För en socialdemokrat och jurist är det här hedrande.

Så sa Ardalan Shekarabi vid den pressträff där han i dag utsågs till ny socialförsäkringsminister.

Och sedan pratade han om pensionärerna och familjeveckan. Gott så, men hans nya karriär kommer med allra största sannolikhet präglas av den svenska sjukförsäkringens problem.

Aftonbladet har gång på gång kunnat berätta om fall efter fall där sjukförsäkringens orimliga regler slagit sönder vardagen för svårt sjuka människor.

Byråkratisk okänslighet

Det går att sammanfatta problemet med försäkringen i tre punkter.

För det första: att människors arbetsförmåga efter en ganska kort tids sjukskrivning ska prövas mot en påhittad arbetsmarknad med jobb som inte finns. I reglerna har det kallats ”normalt förekommande arbeten”.

Det har lett till uppvisningar i byråkratisk okänslighet och verklighetsfrämmande arrogans. De drabbade har dessutom haft mycket svårt att få rätt när besluten överklagats.

För det andra så handlar det om att Försäkringskassan så sällan tar individuella hänsyn, trots att det är individer det handlar om.

Den tredje punkten handlar om läkarintygen där Försäkringskassan ofta ställer orimliga krav, inte minst när det gäller psykosociala diagnoser.

Ödeläggandet av socialförsäkringssystemet var kärnan i regeringen Reinfeldts politik och regeringen Löfven har inte tillräckligt övertygande förändrat det. I stället kan med visst fog hävda att Försäkringskassan blev ännu mer nitisk och ännu mer framgångsrik i sin jakt på sjukskrivna under den förra mandatperioden.

Ett stort ansvar för det faller förstås på nu den nu avgångna Annika Strandhäll. Hon har varit ansvarig minister ända sedan regeringsskiftet 2014. Ett ansvar bär också finansminister Magdalena Andersson för de besparingskrav som vilar över Försäkringskassan.

Men, och det är viktigt, Strandhäll lovade förbättringar. Två utredningar är tillsatta, målet om att sänka antalet sjukdagar har formulerats om och en generaldirektör är utbytt.

Måste vara tryggt och begripligt

När Strandhäll besökte fackförbundet Kommunals kongress i våras var löftet att färre personer ska falla mellan stolarna och att fler ska få sjukersättning. Hon väntade bara på de underlag som behövs för att nå en förändring. Dessutom pågår en översyn på socialdepartementet kring sjukersättningen.

När Ardalan Shekarabi nu tar över som socialförsäkringsminister så är det viktigt att Strandhälls löften hedras.

För en socialdemokrat och en jurist borde det vara självklart att sjukförsäkringen är trygg, rättssäker och begriplig. Och det innebär förändringar på riktigt och från grunden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.